Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zemřel americký spisovatel Cormac McCarthy (†89): Vyhrál Pulitzerovu cenu, oplakává ho i King

Zemřel americký spisovatel Cormac McCarthy.
Zemřel americký spisovatel Cormac McCarthy.  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
13. června 2023
22:05
Autor: Mii, ČTK - 
13. června 2023
21:57

Ve věku 89 let zemřel americký spisovatel Cormac McCarthy. S odkazem na vydavatelský dům Knopf o tom informoval server Dailymail, podle kterého McCarthy zemřel ve svém domě ve městě Santa Fe. Spisovatel, jenž je držitelem Pulitzerovy ceny a je autorem několika hvězdných románů, zemřel podle jeho syna přirozenou smrtí.

„Ve věku 89 let zemřel Cormac McCarthy, možná největší americký spisovatel své doby. Dožil se vysokého věku a vytvořil skvělé dílo, ale přesto jeho odchod oplakávám,“ uvedl k jeho smrti spisovatel Stephen King.

Mezi díla, která napsal McCarthy, patří román Tahle země není pro starý, jehož filmová verze vyhrála čtyři Oscary. Pulitzerovu cenu pak dostal za postapokalyptický román Cesta, jenž byl rovněž zfilmován.

McCarthy je považován za kronikáře moderní Ameriky, především oněch rozlehlých a málo obydlených plání Středozápadu, přes které v 19. století táhly statisíce osadníků směrem na západ. Hlavním tématem jeho knih je právě onen těžko definovatelný prostor těchto plání, ve kterém se „spíše než duch zákonů a demokracie uplatní vyhrocený individualismus a právo silnějšího“.

Pozornost literární kritiky vzbudil již svým prvním románem Sadař, za který obdržel Faulknerovu cenu. Výraznější úspěch mu však přinesla až jeho šestá kniha - román Všichni krásní koně, který se stal první částí takzvané Hraniční trilogie. Její pokračování tvoří román Hranice a právě kniha Tahle země není pro starý.

Spisovatel byl třikrát ženatý, má dva syny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi