Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přísný zákon v Polsku má další oběť: Dorotě (†33) lékaři odmítli potrat, zemřela na septický šok

Autor: ula, ČTK - 
10. června 2023
10:45

Dorotě bylo 33 let a bylo ve 20 týdnu těhotenství, když přišla do nemocnice kvůli předčasnému odtoku plodové vody. Lékaři jí řekli, ať leží s nohama nahoře. O tři dny později mladá žena zemřela. Pitva prokázala, že šlo zřejmě o septický šok. Právnička rodiny řekla portálu OKO.press, že zdravotníci se nejspíše domnívali, že vyvolání potratu by bylo protizákonné. Nejde o první smrt v Polsku poté, co vstoupil v platnost přísný potratový zákon.

Případ se stal ve městě Nowy Targ na konci května. „Tři dny v nemocnici byly z pohledu lékařské péče o pacienta dny nečinnosti. Proč byli lékaři tak pasivní? Čekali, že se časem zvýší šance na přežití plodu? Podle mého názoru, které vychází z lékařských poznatků, ne. Lékaři čekali na smrt plodu,“ řekla právnička rodiny zesnulé ženy Jolanta Budzowska.

Podle ní lékaři v nemocnici nepodnikli adekvátní kroky k záchraně Dorotina života. Žena totiž údajně dostala doporučení, která jí nemohla nijak pomoci, naopak zvyšovala riziko infekce. Lékaři byli podle právničky pasivní, neudělali žádné testy, které by vyloučily septickou infekci. Dorotě ani neřekli, že její život je v ohrožení. Vzali jí možnost se rozhodnout, zda těhotenství ukončit a tím jí tak zachránit život.

Prosila maminku o zábal

Dorotina rodina popsala, co se během osudných tří dnů stalo. „Na první dítě jsme se těšili. Vše probíhalo v pořádku, nebyly žádné komplikace. Pak jí ale praskla plodová voda,“ uvedl Marcin, manžel Doroty. Manželé odjeli do nemocnice, kde lékaři konstatovali, že dítě žije, ale má nedostatek plodové vody, která umožňuje plodu se správně vyvíjet a také ho chrání.

„Dorota dostala jen paracetamol, její strav se den ode dne horšil, lékaři jí zakázali se hýbat, dokonce jí doporučili, aby ležela s nohama nahoře. Tvrdili, že díky tomu se může plodová voda vracet. Dva dny před smrtí Dorotu bolela hlava tak, že prosila svou maminku o ručníkový zábal. Další den ji bolelo břicho a zvracela, “ popisuje dále manžel.

Právnička: Lékaři čekali na smrt plodu

V den smrti upadla Dorota do septického šoku. Lékaři konstatují, že v 5:20 hodin ráno plod zemřel. V 7:30 se lékaři rozhodli odstranit Dorotě dělohu. O dvě hodiny později žena umírá.

„Lékaři pravděpodobně čekali na smrt plodu. A předpokládali, že dokud nedojde k bezprostřednímu ohrožení života matky, přerušení nebo vyvolání potratu, tak je to v pořádku,“ řekla k tomu právnička.

Budzowska také zastupuje rodinu Izabely z Pszczyně, která byla v září 2022 hospitalizována ve 22. týdnu těhotenství ze stejných důvodů jako Dorota. Pacientka zemřela o den později.  Příčinou smrti byl, stejně jako v případě Doroty, septický šok.

Vyvolání potratu mohlo ženu zachránit

„Nikdo nám neřekl, že smrt plodu je otázkou času, že nemáme šanci mít zdravé dítě. Nikdo nám nedal šanci Dorotu zachránit, nikdo nám neřekl, že je v ohrožení života. Nikdo neřekl, že vyvolání potratu může Dorotu zachránit, protože šance, že dítě přežije, je mizivá,“ říká zoufale Dorotin manžel. .

Po Dorotině smrti vydalo vedení nemocnice oficiální prohlášení. „Je to obrovská tragédie (...) S ohledem na klid rodiny zesnulé se vedení nemocnice nebude k tomuto mimořádně těžkému a bolestivému případu vyjadřovat,“ napsal ředitel Marek Wierzba.

Úmrtí Izabely vyvolalo protesty proti přísné potratové politice panující v této silně katolické zemi. Polský ústavní soud, kterému dominují soudci dosazení konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), v říjnu 2020 výrazně omezil přístup Polek k legálním potratům. Těhotenství lze v Polsku legálně ukončit jedině tehdy, když je důsledkem znásilnění či incestu nebo když ohrožuje život matky. Zdravotníci ve strachu z postihu podle médií odmítají potraty provádět i v případech, kdy je ohrožen život matky.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MarekBadatel ( 11. června 2023 03:42 )

Všechny schopnosti a dovednosti máme "jenom vypůjčené". Člověk sám o sobě jen hmota/schránka

MarekBadatel ( 11. června 2023 03:40 )

Nemíchám. Komunismus byl také "něco jako náboženství" Jo a ta hvězda. Podívejte se na starověké náboženské symboly. Některé také připomínají hvězdu. Takže duchovní význam to má.

MarekBadatel ( 11. června 2023 03:30 )

Raději tohle neříkejte protože může opravdu nastat situace kdy budete odkázaná na druhé. A věřte tomu že když jde opravdu do tuhého ateisti sem modlí nejvíc.

MarekBadatel ( 11. června 2023 03:27 )

Jde z Vás ironie, frustrace a pocit zklamání ze života. Jenomže jak sama říkáte svět se nepřestal točit a život jde dál.

MarekBadatel ( 11. června 2023 03:25 )

Hloupě se vysmíváte něčemu čemu nerozumíte a nemáte o tom ani ponětí.

Zobrazit celou diskusi