Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední dva Čechy evakuovali ze Súdánu. Lipavský: Náročná operace je zdárně u konce

Autor: ČTK - 
4. června 2023
08:31

Poslední dva čeští občané byli evakuováni ze Súdánu zmítaného boji a jsou s pomocí Turecka v bezpečí. Na twitteru to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Boje mezi armádou a povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) začaly v polovině dubna.

Do Česka se už dříve s pomocí Německa evakuovali tři občané. Dva další Češi se nacházeli podle dřívějších informací Černínského paláce na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů.

„Náročná logistická operace je zdárně u konce. Poslední dva čeští občané byli ze Súdánu evakuováni a jsou v bezpečí. Děkuji turecké straně a všem kolegům za organizaci,“ uvedl Lipavský.

Ředitel firmy BM Services Jan Šritr v květnu ČTK řekl, že v Súdánu uvázli dva technici, kteří přijeli do elektrárny v Nyale udělat servis a údržbu sedmi naftových motorů, jež tam společnost z Hradce Králové před deseti lety dodala.

Techniky firma do Súdánu vyslala na přelomu března a dubna a jejich práce v elektrárně, která proud vyrábí na naftových agregátech, měla trvat přibližně dva měsíce.

Od 15. dubna si násilnosti v Súdánu podle tiskových agentur vyžádaly téměř 900 civilních obětí, vyhnaly z domova bezmála 1,4 milionu lidí, z nichž více než 350 000 uprchlo za hranice země, a podle Světového potravinového programu (WFP) bude v následujících měsících trpět hladem na 2,5 milionu lidí.

Video  V Súdánu pokračují tvrdé boje navzdory příměří (30. 4. 2023).  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi