Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Korunní princ si vzal dceru podnikatele. Na svatbu do Jordánska přijeli William s Kate či Bidenová

Aktualizováno -
1. června 2023
22:20
Autor: ČTK - 
1. června 2023
19:49

Jordánský korunní princ Husajn se oženil se saúdskoarabskou snoubenkou Rádžvou. Mezi svatebními hosty byli i britský následník trůnu s manželkou, tedy princ William s princeznou Catherine, nizozemský král Willem-Alexander či americká první dáma Jill Bidenová. Podle agentury AP tento sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by Jordánsku, které je ceněno pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií, zemí bohatou na ropu.

Devětadvacetiletá nevěsta je dcerou saúdskoarabského podnikatele a vystudovala architekturu ve Spojených státech. Podle zpráv v arabském tisku je vzdálenou příbuznou saúdskoarabské královské rodiny. Je o dva měsíce starší než její choť, korunní princ Husajn, syn jordánského krále Abdalláha II. a královny Ránji. Zásnuby byly oznámeny loni v srpnu.

Nevěsta dnes v elegantních bílých šatech přijela do paláce Zahrán v limuzíně Rolls-Royce Phantom z roku 1968, jež byla vyrobena na zakázku pro princovu prababičku. Korunní princ ve slavnostní vojenské uniformě přijel dříve. Tradiční muslimský svatební obřad se konal v květinami vyzdobeném altánu, obklopeném upravenými zahradami. Po podpisu svatební smlouvy dav propukl v potlesk. Po svatbě následuje recepce, zábavní program a státní hostina, na níž jordánská královská rodina přivítá více než 1700 hostů.

Sváteční atmosféra panuje v celém Jordánsku. Několik kilometrů od paláce v zaplněném starořímském amfiteátru diváci na širokoúhlé obrazovce sledovali, jak manželé zpečetili svůj slib a vyměnili si prstýnky. Krátce poté dav čítající asi 18 000 lidí začal nadšeně pískat a mávat jordánskými vlajkami.

Kulturní akce se v souvislosti s královskou svatbou konají už několik týdnů a na svatební večer se naplánovaly ohňostroje. Klikaté ammánské ulice a svahy kopců zdobí blahopřejné billboardy s nevěstou a ženichem.

Nadšení poddaní

Pětapadesátiletá Samara Akrabávíová sledovala přímý přenos ze svatby se svou malou dcerou. Agentuře AP řekla, že obřad byl působivější, než očekávala. „Přála bych všem matkám a otcům v Jordánsku a na celém světě, aby se cítili tak, jak se určitě cítí oni,“ uvedla.

„Je to významný den, protože je to náš budoucí král,“ uvedl 18letý Ahmad Masrí, který svatbu sledoval spolu se svou rodinou. „Dívá se na to celé Jordánsko.“

Video  Dechberoucí zážitky nabízí skalní město Petra v Jordánsku.  - Ivan D. Hladík, Visit Jordania, INT
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milla ( 3. června 2023 18:22 )

Ellie Saab.Kolekce z roku 2017,pro Kate hodně upravené,verze pro přehlídky byla hodně průhledná.Jinak souhlas,šaty nemají chybu a jsou i velmi vhodné z hlediska toho kde se svatba konala.

lokii ( 2. června 2023 00:03 )

Nevesta je krasna - ostatne jako vetsina nevest, ale princezne Kate to opet neskutecne slusi. Ty jeji saty jsou nadherne.

Zobrazit celou diskusi