Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes 50 mrtvých a stovky zraněných: Při bojích mezi armádou a milicemi zemřeli v Súdánu i zaměstnanci OSN

Aktualizováno -
16. dubna 2023
14:52
Autor: ČTK - 
16. dubna 2023
11:10

V Súdánu dnes druhým dnem pokračují boje mezi armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Bojuje se dál především v hlavním městě Chartúmu, uvedly světové agentury. Vyslanec OSN v africké zemi Volker Perthes dnes oznámil, že v sobotních bojích byli zabiti tři humanitární pracovníci ze Světového potravinového programu v regionu Dárfúr na západě Súdánu, který je tradiční baštou RSF.

RSF v sobotu večer oznámily dobytí armádního velitelství v Chartúmu, což armáda popřela jako nepravdivé tvrzení. Dnes ráno navzdory pokračujícím bojům armáda uváděla, že je blízko vítězství, poznamenala agentura DPA.

Podle AFP není momentálně možné ověřit, které důležité pozice - letiště, prezidentský palác či státní televizi - která ze stran konfliktu ovládá, protože obě hlásí, že je dobyly.

Ulice Chartúmu byly dnes ráno podle svědků pusté a ve vzduchu byl cítit pach výbušnin a střelného prachu; ve městě boje pokračovaly celou noc. Už večer vojáci varovali civilisty, aby zůstali doma, protože letectvo podnikne nálety na povstalecké milice. Dnes dopoledne se bojovalo hlavně na severním předměstí hlavního města, kde byly nasazeny i těžké zbraně, a také na jihu Chartúmu, uvedla AFP s odvoláním na očité svědky. Po celém městě se pohybují muži v maskovacích uniformách se zbraněmi, zatímco z centra, kde sídlí hlavní mocenské instituce, od soboty stoupají sloupy dýmu.

V pozadí konfliktu je boj o moc mezi velitelem armády Abdalem Fattáhem Burhánem, který je de facto vládcem Súdánu, a Muhammadem Hamdanem Dagalem, který stojí v čele RSF. Zatím není jasné, kdo z nich má v Chartúmu navrch. Boje si podle výboru súdánských lékařů vyžádaly již nejméně 56 životů a dalších téměř 600 lidí bylo zraněno. Tyto údaje se podle AFP týkají civilistů. Oběti v řadách bojovníků se podle DPA také počítají na desítky.

Zobrazit celou diskusi