Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel sovětský disident: Novinář Grigorjanc byl příkrým kritikem ruské vlády a Putina

Autor: ČTK - 
15. března 2023
10:54

Někdejší sovětský disident, obránce lidských práv, novinář a nesmiřitelný kritik ruského vedení Sergej Grigorjanc zemřel ve věku 81 let, oznámila ruská média s odvoláním na Grigorjancovu dceru.

Za dob Sovětského svazu byl rodák z Kyjeva, který v samizdatu šířil informace o porušování lidských práv, dvakrát odsouzen do vězení za "protisovětskou agitaci a propagandu". Na svobodu se dostal v roce 1987 po začátku perestrojky, jak se nazývaly změny podnícené tehdejším sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem.

Grigorjanc zakrátko začal vydávat strojopisně psaný časopis Glasnosť, který sice vycházel ve stovce exemplářů, ale ty se v různých městech dále rozmnožovaly. Z ruky do ruky si je předávaly desetitisíce čtenářů, kteří si mohli přečíst otevřenou kritiku komunistického systému, protože časopis byl mimo dosah sovětské cenzury. Později založil a vedl stejnojmennou nadaci a také odbory nezávislých novinářů.

Grigorjanc byl kritikem také politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 podal žalobu v Haagu, ve které se dožadoval soudu nad Putinem, napsal server Meduza. Ještě dříve se Grigorjanc domáhal mezinárodního tribunálu, který by soudil zločiny ruských vojsk v Čečensku, připomněla ruská redakce BBC.

Video  Oficiální rozpuštění Sovětského svazu (31.12.1991)  - Videohub
Video se připravuje ...

apoho ( 15. března 2023 13:35 )

A vypadl z okna?

Zobrazit celou diskusi