Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 7800 obětí, z trosek se ozývá zoufalé volání. V ohrožení i Istanbul?

  • Autor: ČTK,simao,swp - 
    Aktualizováno -
    7. 2. 2023
    23:22
    7. 2. 2023
    06:41

    Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na nejméně 7826. Turecký viceprezident Fuat Oktay večer uvedl, že v zemi kvůli zemětřesení zemřelo 5894 lidí, zatímco v Sýrii zahynulo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1932 lidí. Situaci v Turecku ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

    • Pondělní zemětřesení o síle 7,8 stupně v Turecku zasáhlo deset provincií a postihlo oblast, kde žije přibližně 13,5 milionu lidí.
    • Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o největší zemětřesení od roku 1939.
    • Český tým hasičů, který pomáhá v Turecku po zemětřesení, přesune turecká armáda třemi letouny CASA do města Adiyaman.
    • Čas na záchranu stovek rodin, které jsou po ničivém zemětřesení stále uvězněny pod troskami zřícených budov, se krátí. Uvedl to dnes Ráid Sálih, který je šéfem opoziční syrské civilní obrany, známé též jako Bílé přilby.
    • Hrozí další otřesy. Pozornost vědců se nyní zaměřuje i na Istanbul, který leží u dalšího zlomu pod Marmarským mořem. 

    V noci na dnešek zasáhlo centrální Turecko nové zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně, uvedlo podle agentury Reuters Evropské středomořské seizmologické středisko (EMSC). Jde patrně o další z následných záchvěvů půdy po zemětřesení z pondělího rána. V pondělí kolem poledne následovalo v jihovýchodním Turecku zemětřesení o síle 7,5 stupně.

  • 1.Z trosek se ozývají zvuky

    Záchranáři i místní obyvatelé se dnes ze všech sil snažili dostat k přeživším, kteří uvázli pod troskami budov. V tureckém městě Antakya poblíž syrské hranice se zhroutila desetipatrová budova a záchranné práce probíhaly na jedné z desítek hromad sutin, popsali reportéři agentury Reuters. Teplota se přitom blížila k bodu mrazu, pršelo a ve městě nefungovala elektřina.

    Pod hromadou sutin v jihoturecké provincii Hatay bylo slyšet ženský hlas volající o pomoc. Nedaleko leželo bezvládné tělo malého dítěte. Jeden z místních obyvatel, Deniz, v dešti plakal a zoufale lomil rukama.

    „Vydávají zvuky, ale nikdo nepřichází,“ řekl. „Jsme zničení. Panebože... Volají nás. Říkají: Zachraňte nás. Ale my nemůžeme. Jak bychom to udělali? Od rána nikdo nepřišel,“ dodal Deniz. Rodiny z města přečkaly noc v autech na ulici.

    Ayla, která postávala u hromady sutin, které kdysi tvořily osmipatrovou budovu, uvedla, že do Hatay dorazila již v pondělí z Gaziantepu. Snažila se najít svou matku. V troskách pracovalo pět nebo šest záchranářů z řad istanbulských hasičů. „Zatím nenašli žádného přeživšího. Přišel sem pouliční pes a dlouho štěkal na jedno místo, tak jsem si myslela, že by to mohla být má matka. Ale byl to někdo jiný,“ popsala Ayla. „Zapnula jsem světla u auta, abych záchranářům pomohla. Zatím vytáhli ven jen dvě těla, žádné živé,“ dodala.

    5tileté dítě leželo v sutinách 5tileté dítě leželo v sutinách | Reuters

  • 2.Naše situace je katastrofální

    Ve městě Kahramanmaraş severně od Antakye se rodiny shromáždily okolo rozdělaných ohňů, zabalily se do dek a snažily se alespoň trochu zahřát. „Stěží jsme se dostali z domu,“ uvedl Neşet Güler, který k sobě tiskl své čtyři děti. „Naše situace je katastrofální, jsme hladoví, máme žízeň, je to šílené,“ dodal.

    Nurgül Atayová pro agenturu AP popsala, že slyšela pod troskami zřícené budovy ve městě Antakya hlas své matky, její úsilí i snahy dalších přítomných dostat se k ní ale skončily neúspěchem.

    Bez záchranářů a těžké techniky to nebylo možné. „Kdybychom dokázali zvednout betonovou desku, mohli bychom se k ní dostat,“ uvedla Atayová. „Mé matce je 70 let, dlouho tam nevydrží,“ dodala.

    V provincii Hatay, kde se nachází i město Antakya, se zřítilo přes 1500 budov. Mnoho místních lidí uvedlo, že jejich příbuzní uvázli pod troskami, ale žádná pomoc ani záchranáři na místo dosud nedorazili. V oblastech, kde záchranné týmy působí, se během noci čas od času rozléhal jásot, kdy se podařilo ze sutin dostat přeživší.

    Zemětřesení v Turecku Zemětřesení v Turecku | Reuters

  • 3.Záchranné práce provází potyčky

    Den poté, co Turecko a severní Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení, v jihoturecké Antakyi stále není dostatek záchranářů. Místní obyvatelé tak musejí při zoufalém pátrání po přeživších prohledávat trosky někdy i bez základního nářadí. Ve snaze najít živé či mrtvé členy rodiny, přátele a sousedy se lidé navzájem prosí o helmy, kladiva, železné tyče a silná lana na zvedání trosek, zatímco čekají na příjezd další pomoci, napsala dnes agentura Reuters.

    Nedostatek pomoci již vyvolal potyčky mezi obyvateli a záchranáři v Antakyi, kde lidé prosili záchranáře, aby pomohli jejich blízkým. Ve čtvrti Kavasli byla 32 hodin po zemětřesení z osmipatrové budovy vytažena živá 54letá žena jménem Gülümser.

    „Můj otec byl hned za tou místností, kde byla. Prosím, zachraňte ho,“ křičela na záchranáře další žena. Ti jí vysvětlili, že se do místnosti nemohou dostat zepředu a potřebovali by nejprve bagr, který by odstranil zeď. Jinde záběry z dronu nad městem ukázaly osamělého muže na vrcholu zřícené budovy, jak buší kladivem do trosek, zatímco ostatní přihlíží.

    „Vidím, že si tu lidé stěžují na nedostatek záchranářů, ale možná je to tím, že zemětřesením je postiženo deset měst a je potřeba mnoho a mnoho záchranných týmů,“ řekl záchranář z Istanbulu, který si nepřál být jmenován. „Ale děláme, co můžeme, a snažíme se zachránit lidi,“ dodal.

    Podobná situace panuje i jinde. Zoufalí a promrzlí příbuzní obětí v tureckém městě Malatya bez odborného vybavení, dokonce i bez rukavic a zimního oblečení, se snažili prohledat trosky domů, které zničilo zemětřesení. „Není tu ani jeden člověk. Jsme pod sněhem, bez domova, bez ničeho,“ řekl Murat Alinak, jehož dům se zřítil a jehož příbuzní se pohřešují. „Co mám dělat, kam mám jít?“ ptá se.

    Sabiha Alinaková řekla, že obyvatelé města, kteří se choulí kolem ohňů, aby se zahřáli, by měli vzít záchrannou akci do vlastních rukou. „Jsou tam vnoučata mých příbuzných. Jsme tu už dva dny. Jsme zničení,“ řekla.

    Turecké úřady uvádějí, že v postižených oblastech pracuje více než 12.000 záchranářů a dalších 9000 vojáků. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v deseti provinciích postižených zemětřesením nouzový stav.

    Jedním z hlavních problémů je však rozsah katastrofy na velkém území, který vyžaduje obrovskou mobilizaci pracovních sil, aby pomohly hledat přeživší. Dalším problémem je dostat se do postižených oblastí po silnici. Chmurné zimní počasí a poškozené cesty brání snahám o vyhodnocení dopadů a plánování pomoci po nejsmrtelnějším zemětřesení v Turecku od roku 1999. Podle tureckých úřadů bylo postiženo přibližně 13,5 milionu lidí.

    Oblast je obrovská. Něco takového jsem ještě neviděl,“ řekl Johannes Gust, pracovník německé hasičské a záchranné služby, zatímco nakládal vybavení na nákladní auto na tureckém letišti Adana.

  • 4.Naděje slábne

    Turecký úřad AFAD uvedl, že se zpod trosek dosud podařilo vyprostit 7840 živých lidí. Prezident Erdogan dříve upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance obětí zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají.

    Naděje na záchranu zasypaných se však po zhruba 24 hodinách od zemětřesení snižují i vzhledem k nízkým teplotám, které na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie momentálně panují, připomněla agentura AP.

    Pokusy dostat se k přeživším komplikují jak mrazivé teploty, tak přes 200 následných otřesů, které postižené oblasti zasáhly. Kvůli nim je velmi nebezpečné nestabilní sutiny prohledávat.

    Šéf opoziční syrské civilní obrany Ráid Sálih agentuře Reuters řekl, že Bílé přilby potřebují urgentní pomoc od mezinárodních organizací. „Při záchraně životů je každá vteřina dobrá. Vyzýváme všechny humanitární organizace, aby poskytly materiální pomoc a bezodkladně na tuto katastrofu reagovaly,“ dodal.

    Video  Následky smrtícího zemětřesení v turecké provincii Hatay  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 5.Přetížené nemocnice

    Organizace Lékaři bez hranic, která v Sýrii působí, informovala, že při zemětřesení zemřel jeden z jejich spolupracovníků. Byl nalezen mrtvý pod troskami svého domu ve městě Idlib. Další zase pohřešují své rodinné příslušníky.

    „Jsme v naprostém šoku a zarmoucení z toho, jaký dopad má tato katastrofa na tisíce lidí, včetně našich kolegů a jejich rodin,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii, Sebastien Gay.

    Jak popsal, zdravotnická zařízení a nemocnice jsou přetížené. Zdravotnický personál v severní Sýrii neustále pracuje, aby se postaral o obrovský počet zraněných, které zařízení soustavně přijímají.

    „V severní části Idlibu ošetřily naše týmy během prvních hodin po zemětřesení zhruba 200 zraněných a přijaly 160 lidí, kterým již nedokázaly pomoct. V oblasti provozujeme nebo podporujeme několik zařízení a klinik. K lidem se dostáváme i za pomoci sanitek,“ doplnil Gay.

    Lékaři bez hranic hned po zemětřesení poskytli podporu 23 zdravotnickým zařízením v provincii Idlib a Halab (Aleppo), kterým darovali lékařské sady první pomoci a posílili jejich týmy dalším zdravotnickým personálem. Kromě toho týmy organizace zajistily pro vysídlené obyvatele v severozápadní Sýrii přikrývky a sady s nejzákladnějšími potřebami.

    BBC: Zřítila se celá městečka plná chatrčí

    Jak k tomu uvedla britská BBC, zemětřesení je obrovskou katastrofou pro Turecko, situace na severu Sýrie je ale mnohem zoufalejší. Hranice je přísně kontrolovaná a záchranáři ze zahraničí do oblasti nemají přístup a místní nemají k dispozici těžkou techniku. Na 1,7 milionu lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a kteří v oblasti žijí, si mysleli, že jejich životy nemohou být horší. Pak ale udeřilo zemětřesení. Dlouhá léta žijí v provizorních přístřešcích a nedokončených budovách a stali se uprchlíky ve své vlastní zemi.

    V některých oblastech Halabu a Idlibu se zřítila na lidi celá města. Lidé uvěznění pod troskami často volají o pomoc a křičí bolestí, ale není téměř nikdo, kdo by na jejich volání reagoval. Lidem žijícím v severní Sýrii nezůstalo po více než 11 let trvající válce téměř nic, ničivé zemětřesení jim zanechalo ještě méně, napsal server britské BBC.

    Video  Zemětřesení v syrském městě Hamá  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 6.Český USAR tým v akci

    Řada zemí nabídla či již poslala do oblasti pomoc. Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Zapojit do záchranných prací by se měli dnes ráno, technika jim nakonec dorazila navečer.

    Takzvaný USAR tým (Urban search and rescue) specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách přiletěl do tureckého města Adana v noci na dnešek. Následně se hasiči třemi vojenskými letadly přesunuli do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman.

    „Provedli jsme průzkum ve městě, zkontaktovali se s místní armádou a dostali přiděleno místo pro základní tábor. Vzhledem k velmi postižené oblasti a špatné průjezdnosti dorazila dorazila technika a materiál před chvílí,“ ohlásili hasiči dnes vpodvečer. Nyní se připravují na nasazení v sutinách.

    Část města, ve které bude český tým zasahovat, obývá přibližně 250.000 lidí, uvedl večer ve videu mluvčí záchranářů Jakub Kozák. „Jsme schopni pracovat 24 hodin denně, i v noci. To znamená, že pokud to koordinátor turecké strany bude požadovat, můžeme zasahovat nepřetržitě,“ dodal Kozák.

    Kolem dnešního poledne hasiči na sociální síti informovali, že část týmu je na průzkumu v zemětřesením postiženém městě a že navázali kontakt s místní samosprávou. Do záchranných prací se ale ještě nemohli zapojit, protože čekali na desítky tun materiálu a techniku, kterou na místo vezly kamiony. Zároveň zveřejnili video z poničené cesty, po které se přesouvali do Adiyamanu.

  • 7.Istanbul v ohrožení?

    Další velké zemětřesení na zlomu, který krátce před tím zažil silný otřes, je méně pravděpodobné. Deníku Le Monde to řekl seismolog Martin Vallée z pařížského Ústavu fyziky Země.

    Podle Valléeho lze po jednom silném zemětřesení obecně očekávat další otřesy, které jsou však aspoň o jeden stupeň slabší. „Opakování zemětřesení se skoro stejnou silou je vzácnějším fenomén, a to hlavně v případě, když už první zemětřesení je velmi silné,“ řekl francouzskému deníku Vallée. Podle něj zlom, který zaznamenal silné zemětřesení, má menší pravděpodobnost, že krátce poté zažije další velký otřes.

    Naopak v okolí se pravděpodobnost velkého zemětřesení může zvýšit. Pozornost vědců se nyní zaměřuje na Istanbul, který leží u dalšího zlomu pod Marmarským mořem. Podle Valléeho nyní seismologové nemají k dispozici tak přesné údaje, které by umožnily „jakékoliv rozhodnutí týkající se Istanbulu“. I s více údaji je však pro vědce stále nemožné předpovědět zemětřesení s takovou přesností, která by umožnila preventivní evakuaci, dodal Vallée.

    Video  Zemětřesení v Turecku: Děsivé video zachycuje pád obytného domu  - Twitter/JournoTour
    Video se připravuje ...

  • 8.EU zmobilizovala 27 týmů

    Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných týmů pro Turecko, které v pondělí zasáhlo mohutné zemětřesení s tisícovkami obětí. Oznámil to dnes unijní komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. V týmech je dohromady více 1150 záchranářů a zhruba 70 speciálně vycvičených psů.

    „Dosud jsme zmobilizovali 27 pátracích a záchranných a lékařských týmů z 19 evropských zemí prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU na pomoc po zemětřesení, dohromady přes 1150 záchranářů a 70 záchranářských psů,“ napsal Lenarčič na twitteru.

    Všem 19 zemím, které se na pomoci podílejí, eurokomisař poděkoval za „solidaritu EU v její nejlepší podobě“. Mezi těmito zeměmi uvedl i Českou republiku. Na koordinované pomoci EU se však podle něj podílely i nečlenské země, jako je Albánie nebo Černá Hora.

    Předtím Lenarčič na twitteru uvedl, že v pondělí odpoledne do zasažených oblastí jako první týmy v rámci pomoci koordinované Evropskou unií dorazily týmy z Rumunska, Bulharska a Maďarska. V oblasti už jsou ale i čeští záchranáři.

    Video  Dramatické záběry ukazují zemětřesení v Turecku živě v televizi  - reuters
    Video se připravuje ...

  • 9.Přispívají i Češi

    Na účtech českých humanitárních organizací se za prvních 24 hodin sešly miliony korun na pomoc Turecku a Sýrii. ČTK to dnes sdělili zástupci organizací.

    Organizace Člověk v tísni začala distribuoval pomoc v Turecku a Sýrii, má tam přes 500 zaměstnanců. Ti samosprávám v Sýrii předali potřebný benzin, zajišťují teplé jídlo pro tamní dobrovolníky a budou vyplácet peníze nejvíce postiženým a těm, kteří pomáhají s odklízením trosek. Také v Turecku věnují peníze lidem, kteří přišli o domov. Na sbírku Člověka v tísni na pomoc uvedeným zemím lidé v Česku za jeden den přispěli 18 milionů korun, sdělili dnes v tiskové zprávě zástupci organizace.

    Naši práci soustřeďujeme především do oblastí v Sýrii, kde jsou kapacity a schopnosti místních úřadů výrazně menší než v Turecku. V Turecku koordinujeme s místními úřady a připravujeme pomoc ve městě Antakya, které patří k nejvíc postiženým,„ řekl regionální ředitel pro oblast Blízkého východu a Afghánistánu Tomáš Kocián.

    Charita ČR už v pondělí ze svého krizového fondu uvolnila 300 000 korun a spustila sbírku na čísle účtu 55660022/0800 s variabilním symbolem 118. Na sbírku Člověka v tísni na pomoc zasaženým oblastem mohou lidé přispívat prostřednictvím účtu 51945194/0300, organizace zároveň dala na pomoc ze svého Klubu přátel milion korun. Dárci mohou posílat peníze také organizaci ADRA na účet číslo 66888866/0300, variabilní symbol 389. Český červený kříž má speciální konto pro oběti zemětřesení s číslem 333999/2700 a variabilním symbolem 2301.

    „ADRA v první fázi pomůže s distribucí humanitární pomoci pro lidi, kteří při zemětřesení přišli o své domovy. Bude se jednat o potraviny a vodu, teplé přikrývky, spacáky, zimní oblečení a také základní hygienické potřeby,“ uvedl dnes vedoucí zahraničních projektů ADRA Zbyněk Wojkowski. „Pomoc koordinují kolegové z ADRA Sýrie přímo na místě, reagují na aktuální potřeby a podávají informace o situaci,“ doplnil.

    5tileté dítě leželo v sutinách 5tileté dítě leželo v sutinách | Reuters

dahlie1 ( 7. února 2023 21:48 )

.. souhlas...

ginkognito ( 7. února 2023 19:19 )

Je to hrozný, ale když si uvědomíte, že každý den přibude na Zemi 220 000 lidí, tak si člověk uvědomí, že to tady stejně všechno exne­....­....­....­..... Pár tisíc mrtvých je ihned nahrazeno a Země se bude dál devastovat.

Lomikel ( 7. února 2023 13:10 )

Holt se Turci a Syřani naučí stavět tak, aby se jim ty baráky nesesypaly, nebo bude při příštím zemětřesení znova mnoho obětí.
Když to umí v Japonsku, nebo v Kalifornii, mohou se to Turci taky naučit.

pragver ( 7. února 2023 12:18 )

Zákon o cenzuře má vláda už připravený, ale zatím o něm takticky mlčí !! To, co nám 5koalice předvede, bude ještě horší, než za bolševika ! Vážení, držet hubu a krok budete a na to bude i zákon !

Jirik-ta ( 7. února 2023 11:21 )

Je to tak.

Zobrazit celou diskusi