Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vzácný útok žraloka daleko od oceánu: Zabil dívku (†16), která si šla zaplavat do řeky

Aktualizováno -
4. února 2023
17:51
Autor: ČTK, Mii - 
4. února 2023
15:45

Šestnáctiletá dívka dnes zemřela v západoaustralském městě Fremantle poté, co na ni ve zdejší řece Swan River zaútočil žralok. Informuje o tom server BBC, podle něhož je přítomnost žraloka v této části řeky, která nedaleko odtud ústí do Indického oceánu, velmi nezvyklá.

Dívka ze sousedního Perthu podle australské televize ABC na řece jezdila na vodních lyžích a pak skočila do vody, aby si zaplavala s delfíny, kteří byli poblíž. Na vodní lyže vyrazila se svými kamarády, kteří celého incidentu byli svědky.

Do vody okamžitě skočil i přítomný muž. Chtěl dívku zachránit, ale nepodařilo se. Když ji vytál ven, přivolaní lékaři nedokázali dívku oživit. O přesné příčině smrti nechtěli mluvit, zmínili ale zranění nohou.

Útoky žraloků v řece Swan River jsou vzácné. Od 60. let minulého století se zde odehrály jen dva, a to včetně toho dnešního.

Austrálie každoročně zaznamená kolem 20 útoků žraloků na lidi. Většina z nich se odehraje právě v Západní Austrálii a v Novém Jižním Walesu. V dlouhodobém průměru po útoku žraloka v australských vodách zemře 0,9 člověka ročně. Výraznou výjimkou byl rok 2020, kdy bylo obětí sedm.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi