Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zatkli šéfa Cosa Nostry: Sicilského mafiána dopadli po 30 letech u doktora!

Autor: mav, ČTK - 
16. ledna 2023
12:37

Matteo Messina Denaro (60) alias Diabolik byl poslední „capo di tutti i capi“, boss bossů sicilské mafie zvané Cosa Nostra. Ale došéfoval, karabiníci ho našli na klinice v Palermu, kam pravidelně chodil.

Začínal jako mafiánský bodyguard a zabiják. Účastnil se cílených atentátů na vrcholné osobnosti války s mafií – například sledoval pohyby prokurátora Giovanniho Falconeho, jehož pak 23. května 1992 Cosa Nostra zabila bombou pod dálnicí. A teroristická bombová kampaň mafie proti státu ještě eskalovala, Denaro se podílel na několika útocích roku 1993, kdy výbuchy ve Florencii, Římě a Miláně zabily deset lidí. Tehdy se octl na italském seznamu nejhledanějších kriminálníků.

Roku 2001 ho dal magazín L’Espresso dal na obálku s titulkem „Toto je nová hlava mafie“; za pár let byli zatčeni Bernardo Provenzano (zemřel r. 2016) a pak Salvatore Lo Piccolo, Denarův sok – vrchol byl jeho. Je otázka, zda si někdo získá takovou autoritu i po něm, dnes mafie není tak jednotná.

Už za podíl na atentátech r. 1993 byl Denaro v nepřítomnosti odsouzen k doživotí, podle odhadů celkově zabil přes 50 lidí. „Sám jsem naplnil celý hřbitov,“ chvástal se prý. Peníze jeho klan vydělával na šizení olivového oleje i státních zakázek (mj. těží písek), výpalným či mezinárodním obchodem s drogami.

„Byl zadržen v jedné klinice v Palermu, nekladl odpor,“ potvrdil velitel speciálního útvaru ROS karabiníků Pasquale Angelosanto. Podle italského tisku byl následně Messina Denaro převezen na utajované místo. Podle agentury ANSA představitel mafie docházel do kliniky, kde byl zadržen, pravidelně.

Boss se skrýval dost důkladně, poslední jeho známá fotografie byla několik desetiletí stará. Z ní policejní experti vytvořili podobu, jak by mohl vypadat dnes.

Na zatčení muže, kterého italský tisk označuje za posledního velkého bosse sicilské mafie, ihned reagovali na sociálních sítí italští politici. „Je to velká výhra státu, který dokazuje, že se před mafií nikdy nevzdal,“ uvedla premiérka Giorgia Meloniová. O velkém úspěchu státu a policie mluví i další politici. Podle šéfa opoziční Demokratické strany Enrika Letty zadržení Messiny Denara ukazuje, že „mafie nakonec vždy prohraje“.

Video  Velký pád Teflonového Dona. Jeden z nejobávanějších mafiánů stanovil začátky Cosa Nostry. Sám zemřel ve vězení.  - Videohub
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi