Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Mexiku zemřelo několik lidí na meningitidu: Příčinou bylo zřejmě kontaminované anestetikum!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, swp - 
28. listopadu 2022
20:09

V mexickém státě Durango zemřelo tento měsíc nejméně 12 lidí, z toho 11 žen, na meningitidu (zánět mozkových blan) po podání lokálního anestetika. Případy se týkají čtyř soukromých nemocnic a příčinou onemocnění byla zřejmě plíseň v několika šaržích anestetika bupivakain. Místní úřady evidují také přes 60 dalších případů nákazy, informoval dnes deník El País.

„Počet nakažených může stoupnout na stovku. Tato plíseň je velmi agresivní a přes léčbu může být úmrtnost přes 50 procent. Je to tragédie, která se zapíše do dějin medicíny,“ řekl lékař a odborník na intenzivní péči Eder Zamarrrón.

Mexické úřady dočasně uzavřely čtyři nemocnice ve městě Durango, kde byla nákaza zjištěna, a monitorují všechny osoby, kterým v nich byl bupivakain podán. Nejčastěji se meningitida objevila u mladých žen, které podstoupily porod císařským řezem. Při tomto zákroku se jako lokální anestetikum podává právě bupivakain.

„Připisovat nákazy několika vadným šaržím anestetika nebo způsobu jeho použití by bylo spekulativní,“ řekl Hugo López-Gatell z ministerstva zdravotnictví státu Durango. Vyšetřování případu bude podle něj vyžadovat čas. Použité anestetikum bylo vyrobeno v Mexiku a bylo distribuováno i do další části země. Nikde jinde se přitom zatím podobné případy nevyskytly.

Podle deníku El País bylo nejspíš anestetikum kontaminováno při použití v nemocnici. „Nejpravděpodobnější je hypotéza, že se (při podávání léčiva) ve snaze ušetřit opakovaně použily jehly,“ uvedl infektolog Alejandro Macías. Další možností podle něj je, že anestetikum bylo nakoupeno na černém trhu, rovněž z důvodu úspor.

Nedostatečně vybavené mexické zdravotnictví, které má dlouhodobě potíže například s dodávkami léků pro děti s rakovinou, zažilo podobný případ v roce 2020. Státní nemocnice tehdy podala bakteriemi kontaminovaný lék několika desítkám pacientů na dialýze. Podle agentury AP přišlo kvůli tomu o život 14 lidí a dalších 69 jich onemocnělo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi