Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po ničivém zemětřesení v Indonésii vytáhli z trosek chlapce (5). Katastrofa si vyžádala 271 obětí

Aktualizováno -
23. listopadu 2022
11:56
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2022
09:39

Hasiči v Indonésii dnes zachránili pětiletého chlapce, který byl po smrtícím zemětřesení na ostrově Jáva asi 45 hodin uvězněn pod troskami svého domu. Informovala o tom agentura Kjódó. Počet obětí přírodní katastrofy vzrostl z 268 na 271 obětí, 40 lidí se stále pohřešuje a nejméně tisíc dalších utrpělo zranění, uvedl dnes indonéský úřad pro zmírňování následků katastrof. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová. 

„Azku zachránil kolem 10:40 místního času (04:40 SEČ) tým hasičů,“ uvedla ve středu mluvčí indonéské pátrací a záchranné agentury. Na videozáznamu, který sdílel dobrovolník, bylo vidět, jak záchranáři chlapce vytahují z trosek dvoupatrového domu ve městě Cianjur. Chlapce si do náručí okamžitě vzal jeho otec, pak byl převezen do nemocnice. Azkova matka byla v úterý nalezena mrtvá. „Vypadal vyděšeně a poté, co ho tým vytáhl, dokázal jen plakat,“ řekla mluvčí.

Zemětřesení o síle 5,6 stupně zasáhlo v pondělí indonéskou provincii Západní Jáva. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod městem Cianjur, které leží asi 75 kilometrů jihovýchodně od metropole Jakarty. Mezi mrtvými je velké množství dětí, které zahynuly ve školách, jež se při otřesech půdy zřítily.

Zdravotníci ošetřovali stovky zraněných na nemocničním parkovišti, některé také ve stanu určeném pro nouzové situace, popsal Reuters. Na jiných místech Cianjuru se podle něj obyvatelé choulili na rohožích na volném prostranství nebo ve stanech, přičemž z okolních budov zbyly prakticky jen trosky.

Během dvou hodin po zemětřesení zaznamenal místní geologický úřad 25 následných otřesů. Oficiální činitelé varovali, že hrozí riziko sesuvů půdy, zvlášť pokud by v oblasti silně pršelo. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Jakartě, kde lidé vybíhali ven z kanceláří, když ucítili, jak se budovy třesou, a viděli pohybující se nábytek. Vlna cunami podle odborníků nehrozí.

Záchranáři podle stanice BBC ještě ve středu stále bojují s desítkami následných otřesů v kopcovité provincii Západní Jáva, kde již třetím dnem pátrají po přeživších. Místní guvernér Ridwan Kamil řekl, že od pondělního zemětřesení zažil region asi 140 otřesů. „Stále dochází k následným zemětřesením,“ řekl Kamil, ale dodal, že do pátku snad ustanou. „V současné době koordinujeme (naši misi), abychom se zaměřili na pátrání a záchranu... mnoho lidí se stále pohřešuje hlavně v odlehlých oblastech,“ uvedl.

Kamil řekl, že záchranné týmy stále propátrávají terén pěšky a na motocyklech. Některé silniční cesty zůstávají nepřístupné, ale záchranáři mají v pohotovosti vrtulníky, které přepravují nalezené lidi do nemocnic. Práci záchranných složek dnes narušil také prudký déšť, který vyvolal nebezpečí sesuvů půdy. Úřady se snažily přivézt další těžkou techniku, která by nánosy mokré půdy odklízela, ale lidé zatím kopou holýma rukama, motykami, klacky a páčidly a hledají své příbuzné a sousedy, napsala agentura Reuters. Na pomoc záchranným týmům bylo povoláno více než 1000 policistů.

Indonésie, kterou tvoří 17 000 ostrovů a ostrůvků a obývá ji 270 miliónů lidí, leží na rozhraní tří velkých tektonických desek, a zemětřesení jsou v této oblasti častá. V lednu 2021 si otřesy o síle 6,2 stupně na ostrově Sulawesi vyžádaly více než sto mrtvých.

Video  Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo dvě desítky obětí, na 300 zraněných  -  BNPB Indonesia
Video se připravuje ...

brano34 ( 22. listopadu 2022 11:42 )

Smrtící živelné katastrofy budou přibývat. Lidí je na Zemi již 8 miliard.

Zobrazit celou diskusi