Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Americká a ruská strana u jednoho stolu v Ankaře. Vracejí se k dohodě o jaderných zbraních

Aktualizováno -
14. listopadu 2022
11:44
Autor: ČTK, for - 
14. listopadu 2022
11:32

V Ankaře dnes jednají ruská a americká delegace, uvedl ruský deník Kommersant s odkazem na svůj nejmenovaný zdroj. Za ruskou stranu se neohlášených rozhovorů účastní šéf civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin, který už je v turecké metropoli. Bližší podrobnosti se zatím deníku nepodařilo získat. Kreml podle agentury TASS uvedl, že informaci o dnešním setkání ruské a americké delegace nemůže potvrdil ani vyvrátit.

Podle dřívějších informací Kommersantu mezi Ruskem a USA probíhají jednání o plánech na zasedání komise pro dohodu Nový START, která se týká strategických jaderných zbraní. Naposledy komise s ruskou a americkou účastí zasedala v říjnu 2021.

Zasedání komise avizoval minulý týden také mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price, podle něhož se uskuteční „v blízké budoucnosti“. Dohodu zvanou Nový START Moskva a Washington prodloužily letos v únoru, platit má do roku 2026.

Smlouva, kterou v Praze v roce 2010 podepsali tehdejší prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv, omezuje počet jaderných hlavic i jejich nosičů. Popisuje rovněž podmínky ověřování a inspekce jaderných zbraní druhé strany. Spolupráci ohledně inspekcí ale Rusko v srpnu zastavilo. Odůvodnilo to cestovními omezeními, která proti němu kvůli vpádu na Ukrajinu zavedli západní země a jejich spojenci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi