Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bleskové záplavy a sesuvy půdy mají na Filipínách 45 obětí. Země se připravuje na další bouři

Aktualizováno -
29. října 2022
08:56
Autor: ČTK - 
28. října 2022
08:40

Filipínská metropole Manila se připravuje na příchod tropické bouře Nalgae, která si dosud v asijské zemi vyžádala 45 obětí. Úřady dnes po přezkumu situace v terénu snížily bilanci mrtvých z původních 72, informovala agentura Reuters. Silné srážky v jižní části ostrova Mindanao způsobuje postupující tropická bouře Nalgae, která se bude během víkendu přesouvat na severozápad.

V provincii Maguindanao prší od čtvrtka a sesuvy půdy ve dvou vesnicích zavalily domy i s jejich obyvateli. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných, na noc ale museli práce přerušit.

Čísla se stále mění a očekáváme, že porostou,“ komentoval informace o počtu obětí Naguib Sinarimbo, ministr vnitra vlády autonomní oblasti Bangsamoro. Velké problémy hlásí města Cotabato a Datu Odin Sinsuat. „Na základě odhadů z terénu z tohoto místa (Datu Odin Sinsuat) tam zůstalo uvězněných mnoho lidí. Počet (obětí) možná dosáhne až 80, i když doufáme, že to tak nebude,“ dodal Sinarimbo.

Podle agentury AFP se v chudé provincii Cotabato a jejím stejnojmenném správním středisku, kde žije 300.000 lidí, vylily vodní toky z koryt a strhávaly domy, stromy i půdu. Na pomoc obyvatelům vyrazila armáda.

Tropická bouře, jejíž vítr dosahuje maximální rychlosti 95 kilometrů za hodinu a v nárazech až 130 kilometrů, dnes na několika místech dorazila nad pevninu na východě filipínského souostroví.

Státní meteorologická agentura ve své poslední zprávě varovala před rozsáhlými záplavami a sesuvy půdy kvůli silným a místy přívalovým dešťům v oblasti hlavního města a okolních provincií. Nalgae se má přesunout přes největší filipínský ostrov Luzon, kde leží Manila, a zamířit nad Jihočínské moře.

Letecké společnosti na manilském letišti zrušily 116 vnitrostátních a mezinárodních letů. V přístavech uvázlo přes 100 plavidel a téměř 7500 cestujících, řidičů a dalších pracovníků, uvedla pobřežní stráž. Filipíny ročně zasáhne v průměru 20 tropických bouří. Loni v prosinci zpustošil tajfun nejvyšší páté kategorie Rai centrální provincie, zanechal za sebou 407 mrtvých a více než 1100 zraněných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi