Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Itálie má první premiérku! Vůdkyně krajní pravice Meloniová složila přísahu, Orbán se raduje

Aktualizováno -
22. října 2022
15:38
Autor: ČTK - 
22. října 2022
10:41

V Římě složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit. Po ní složili i přísahu zbývající ministři její vlády. Informují o tom tiskové agentury.

Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, v pátek od prezidenta přijala pověření a v rozporu se zvyklostmi rovnou předložila seznam ministrů. Vládu vytvořily strany pravicového bloku, který má v parlamentu pohodlnou většinu. Kabinet bude mít kromě premiérky 24 členů. Nová vláda poprvé zasedne v neděli v poledne a podle tisku požádá příští týden o důvěru ve Sněmovně i Senátu.

Přísahu složilo devět ministrů ze strany Meloniové, pět ministrů ze strany Vzhůru, Itálie (FI) čtyřnásobného premiéra Silvia Berlusconiho a dalších pět ministrů strany Liga (L), z toho šest žen. Pět ministrů jsou nepolitičtí odborníci. Ceremoniálu v paláci Quirinale přihlížela i šestiletá dcera Meloniové Ginevra, kterou provázel partner 45leté političky, televizní novinář Andrea Giambruno.

Ministři už stihli první spor

Nová italská vláda chce sloužit Itálii s hrdostí a smyslem pro odpovědnost, prohlásila po jmenování Meloniová. Mezi ministry už vznikl první kompetenční spor. Ministr dopravy a šéf Ligy Matteo Salvini, který čelí soudu kvůli blokování lodi s migranty, požaduje, aby jeho ministerstvo i nadále mělo kontrolu nad správami italských přístavů. Ve stávající vládě ale vzniklo nové ministerstvo jižních regionů a moře, které vede Sebastiano Musumeci z FdI a pod které by tyto úřady mohly nově spadat. „Bude čas se o tom pobavit,“ reagoval na vyjádření vládního kolegy Musumeci.

Nové premiérce pogratulovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že se těší na spolupráci s novou vládou v Římě v další podpoře Ukrajině, rozvoji lidských práv a demokratických hodnot či udržitelného ekonomického růstu. „Těším se na pokračování plodné spolupráce pro zaručení míru a prosperity na Ukrajině, v Itálii a ve světě,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle agentury AFP není stále jasné, zda se s Meloniovou setká francouzský prezident Emmanuel Macron, který bude v Římě v neděli a pondělí, aby se zúčastnil konference o míru pořádané katolickou komunitou Sant´Egidio a setkal se s papežem Františkem.

Vznik nové italské vlády je podle maďarského premiéra Viktora Orbána velkým dnem pro evropskou pravici. „Všude v Evropě se dostávají k moci vlastenci a s nimi také Evropa národů, kterou chceme,“ napsal francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová.

Meloniová je třetí nejmladší šéfkou kabinetu v historii italského republikánského zřízení a vede 68. italskou vládu od vzniku republiky v roce 1946.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi