Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letošek byl podle expertů nejhorší: Rakouské ledovce tají i čtyřikrát rychleji než kdy dřív

Autor: ČTK - 
29. září 2022
14:25

Velké ledovce v Rakousku letos tály dvakrát až čtyřikrát rychleji, než je dlouhodobý průměr. Největší rakouský ledovec Pasterze na úpatí Grossglockneru se do několika let rozdělí na dva kusy, uvedl ve dnes zveřejněné zprávě rakouský ústav pro meteorologii a geodynamiku ZAMG.

Letošní rok přinesl extrémně rychlé tání, tloušťka ledu na Pasterze se zmenšila v průměru o 3,7 metru, v posledních letech to bylo v průměru 1,6 metru za rok, vyplývá z měření. Ledovec Kleinfleisskees v Salcbursku zeslábl o 4,2 metru, dříve to bývalo 1,8 metru. V některých místech byl úbytek ledu ještě výraznější.

„Letošek představoval nejhorší možnou kombinaci faktorů pro ledovce,“ uvedla vedoucí oddělení pro monitorování klimatu a kryosféry v ZAMG Marion Greilingerová. „Ledovce měly na konci zimy velmi malé množství sněhu a pak následovalo extrémně teplé léto. Srážky v létě byly téměř výhradně dešťové, a tak se na ledovcích nemohla vytvořit sněhová pokrývka, která by je chránila před slunečním zářením,“ dodala Greilingerová.

Tání urychlila i vrstva tmavého písku ze Sahary. Sníh začal mizet už v červnu, ačkoliv obvykle taje až v srpnu, píše se ve zprávě.

V posledních dnech ohlásily neobvykle rychlé tání ledovců i Německo a Švýcarsko. Ledovce ve Švýcarsku se letos vinou globálních změn klimatu zmenšily nejvíce za posledních 100 let, co se provádí pravidelné měření. Odtály tři kubické kilometry ledu, celkově se ledovce za jediný rok zmenšily o šest procent. O status ledovce přišla jižní část Schneeferneru v Bavorských Alpách, protože už neodpovídá definici „samostatně se pohybující masy ledu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

russoo ( 29. září 2022 16:28 )

"ledovce v Rakousku letos tály dvakrát až čtyřikrát rychleji" ...no teď s toho, že je ledovec někde v Alpách skoro o 4 metry nižší, tak nebudu týden spát

Zobrazit celou diskusi