Hlavní nádraží se potýká s vyšším počtem uprchlíků kvůli současné migrační vlně syrských běženců. Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky téměř 12 000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. ČR od čtvrtka zavedla kvůli uprchlíkům hraniční kontroly na přechodech se Slovenskem.

Magistrát podle mluvčího Víta Hofmana situaci na nádraží sleduje. „Situaci je podle našeho názoru nutné řešit na úrovni České republiky a ministerstva vnitra, což se snažíme iniciovat,“ uvedl počátkem týdne. Většinou jsou podle něj na hlavním nádraží uprchlíci, kteří Prahou pouze projíždějí a pokračují dál večerními vlaky. Také podle policie migranti pouze přečkávají do dalšího spoje.

„Zadržení migranti podstupují standardní bezpečnostní proceduru a po vydání výjezdního příkazu pobývají na našem území 30 dnů zcela legálně. Každodenně je v dané lokalitě prováděn dohled nad veřejným pořádkem,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Běženci podle ní zůstávají na nádraží řádově hodiny.

Iniciativa Hlavák na nádraží pomáhá především večer. Běžencům dodává jídlo, vodu, deky, teplé oblečení a zajistí základní zdravotní ošetření.

Policie od čtvrtka kontroluje 27 bývalých hraničních přechodů i zelenou státní hranici, kterou nebude možné minimálně deset dnů překračovat. Slovenský premiér ve středu české rozhodnutí kritizoval. Kontroly v reakci na české opatření od čtvrtka zavádí na hranici se Slovenskem i Rakousko. „To, jak tyto kontroly ovlivní naší činnost a poskytování humanitární pomoci syrským uprchlíkům na/před Hlavním nádraží v Praze, uvidíme během následujících dnů,“ uvedla Hošková.

Video
Video se připravuje ...

Vláda obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Rakušan: Nelegální migrace narostla o 1 200 % ČTK

Fotogalerie
14 fotografií