Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hurikán Ian udeřil na Floridě. 23 migrantů zmizelo v moři, 2 miliony lidí bez proudu, vítr slábne

Aktualizováno -
29. září 2022
10:34
Autor: ČTK - 
28. září 2022
21:57

Hurikán Ian, který ve středu udeřil na západní pobřeží Floridy, způsobil ničivé záplavy a rozsáhlé škody. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage na 2,4 milionu odběratelských míst. Živel udeřil na pobřeží jako hurikán čtvrtého stupně z pěti a pokud jde o sílu větru, byl podle agentury AP pátým nejsilnějším hurikánem, který kdy zasáhl USA. V průběhu noci postupoval dále do vnitrozemí a zeslábl na první stupeň, na řadě míst ovšem nadále platí výstrahy. Hlášeny dosud podle AP nebyly žádné oběti, pobřežní hlídka ale stále pátrá po dvacítce migrantů z Kuby, jejichž plavidlo se převrátilo.

Bouře Ian udeřila na západní pobřeží Floridy poblíž města Fort Myers silou hurikánu čtvrtého stupně s vichrem dosahujícím rychlosti 241 kilometrů v hodině. Během noci hurikán zeslábl na první kategorii s větrem o rychlosti 144 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů bouře pokračuje dále do vnitrozemí, kde očekávají ničivé záplavy, a udeří i na východní pobřeží poloostrova. Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Nyní Ian postupuje centrální Floridou a panují obavy, že by mohl zasáhnout zábavní parky kolem Orlanda, včetně Disney Worldu. Zpravodaj televize CBS v Tampě, na západní straně státu, uvedl, že se situace zklidnila, ale stále hrozí bleskové záplavy. Obyvatelé na východním pobřeží, například ve městě Daytona Beach, stále podle něj čekají, až bouře udeří. Dále na jihu, kde Ian způsobil záplavy, pokračují evakuace.

Americká pobřežní stráž oznámila, že pátrá po asi dvou desítkách migrantů, jejichž loď se v bouři potopila. Nejméně čtyřem lidem se podařilo doplavat na břeh a tři další byli zachráněni z moře.

Hurikán Ian změnil ulice ve městech na jihozápadní Floridě v řeky a vyvrátil mnoho stromů. Nouzové linky ve městě Fort Myers během noci obdržely velký počet volání od lidí se zaplavenými domy. Tísňová linka ve třech nejpostiženějších floridských okresech je přesměrována do jiných oblastí, protože tamní telefonické spojení přestalo fungovat. V okrese Charlotte očekávají, že začnou odpovídat na tísňová volání během dnešního dne.

Rozsah škod není zatím jasný, protože záchranné jednotky operují jen v omezené míře. Částečně zaplavena, a to včetně jednotky intenzivní péče, byla nemocnice v šedesátitisícovém městě Port Charlotte. Bez proudu zůstávají téměř všichni odběratelé v postižených okresech a elektřinu mají jen domy a budovy s vlastním generátorem, uvedla AFP. Záchranné akce naplno začnou, až to bude bezpečné, uvedly úřady.

 

Letiště v Tampě, Orlandu a Jacksonvillu na dnešek zrušila všechny lety, informovala CNN. Nejhůře postiženými letišti jsou Orlando s 386 zrušenými lety, Miami s 216 odvolanými lety a Tampa, kde zůstalo na zemi 178 letadel. Ve zbytku USA bylo na středu a na dnešek oznámeno zrušení 3500 letů.

Pět výletních lodí s tisícovkami pasažérů údajně kvůli hurikánu Ian prodloužilo cestu nebo zamířilo do jiných přístavů. Tři nejvytíženější floridské přístavy - Port Tampa Bay, Port Canaveral a Jackson Port Authority - byly kvůli hurikánu uzavřeny. Mezi postiženými loděmi je i Carnival Paradise, která se tento týden měla vrátit do přístavu Tampa Bay, ale místo toho zakotvila na mexickém ostrově Cozumel.

Floridský guvernér Ron DeSantis na tiskové konferenci uvedl, že hurikán na jihozápadě Floridy nyní páchá značné škody. Varoval přitom, že lidé, kteří navzdory výzvě k evakuaci zůstanou ve svých domovech v rizikových oblastech, možná nebudou moci být převezeni do bezpečí, dokud hurikán region zcela neopustí.

Virginie se dnes připojila k americkým státům Georgia, Severní a Jižní Karolína, které kvůli hurikánu Ian vyhlásily nouzový stav. Rozhodnutí oznámil virginský guvernér Glenn Youngkin. Předpokládá se, že hurikán bude ovlivňovat části státu od pátku.

Hurikán Ian předtím na Kubě připravil o život dva lidi a přerušil dodávky elektrické energie pro celý ostrov.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jan Kocián ( 29. září 2022 10:51 )

Hurikán se nachází nad Floridou, za chvíli se dostane nad Atlantik... pak zpět nad pevninu, takže víc deště (až 850 mm) přinese na východní pobřeží Floridy... přitom zasáhl pobřeží západní. Hrozit budou i extrémně silné bouřky a tornáda!

Velmi silné bouřky a záplavy i v dalších státech USA u východního pobřeží.

Zobrazit celou diskusi