Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pohřeb za miliony, manželka v kimonu i císařská rodina: Rozloučení se zavražděným expremiérem Abem

Aktualizováno -
27. září 2022
10:45
Autor: ČTK - 
27. září 2022
08:04

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Abe zemřel v červenci poté, co ho během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. První státní pohřeb po 55 letech v Japonsku hluboce rozdělil veřejnost. Kritici poukazují mimo jiné na vysokou cenu obřadu či na kontroverzní vztahy Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení, která je známá jako moonisté.

Obřad zahájila Abeho manželka Akie, oblečená v černém kimonu, která do tokijské haly Nippon Budokan za zvuků hudby a výstřelů čestné stráže přinesla Abeho popel. Přivítal ji nynější japonský premiér Fumio Kišida, který od ní urnu vzal a vystoupil s projevem.

Pohřeb za miliony pobouřil Japonce

Státního pohřbu se zúčastnilo na 4300 hostů z Japonska i zahraničí, včetně například americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a indického premiéra Naréndry Módího. Od časného rána na místo obřadu proudily rovněž davy řadových občanů; podle agentury Reuters během několika hodin položilo květiny k Abeho portrétu na 10.000 lidí, zatímco další čekali v tříhodinové frontě.

V centru Tokia se mezitím k protestu shromáždili odpůrci státního pohřbu. Rozhořčení budí fakt, že pohřeb hrazený z veřejných prostředků vyjde podle médií nejméně na 1,7 miliardy jenů (301 milionů korun), i to, že se této pocty dostane politikovi, jehož kariéru provázely skandály, uvedla agentura Reuters.

Muž, kterého úřady podezírají z atentátu na Abeho, odůvodnil svůj čin tím, že považoval bývalého premiéra za člena Církve sjednocení. Muž se domníval, že jeho matka přišla o většinu rodinných prostředků právě kvůli členství v této organizaci. Smrt Abeho vedla nicméně k odhalení těsných vztahů mezi části politiků vládnoucí Liberálnědemokratické strany a Církve sjednocení. Za vazby s organizací, kterou založil v roce 1954 v Jižní Koreji reverend Sun Myung Moon, se omluvil i sám premiér Kišida.

V Tokiu byla kvůli pohřbu přijata přísná bezpečnostní opatření; rozmístěno bylo kolem 20.000 policistů, některé ulice, a dokonce i školy byly uzavřeny. Abe odstoupil z pozice premiéra v roce 2020 s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav. V červenci v západojaponském městě Nara Abeho postřelil podomácku vyrobenou zbraní jedenačtyřicetiletý bývalý voják Tecuja Jamagami. Týž měsíc měl Abe soukromý pohřeb.

Předseda vlády Kišida poté prohlásil, že si nejdéle sloužící japonský premiér zaslouží za svou dlouholetou službu zemi státní pohřeb. V nedávném průzkumu veřejného mínění televize Asahi toto rozhodnutí podpořilo jen 30 procent dotázaných Japonců, zatímco 54 procent bylo proti. Naposledy se v Japonsku státní pohřeb zesnulého bývalého premiéra konal v roce 1967 po úmrtí Šigerua Jošidy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi