Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Biden bouří v OSN: Putin chce vymazat Ukrajinu z mapy, jadernou válku nelze vyhrát

Aktualizováno -
21. září 2022
19:20
Autor: ČTK, DVL - 
21. září 2022
18:10

Americký prezident Joe Biden ve svém dnešním projevu na Valném shromáždění OSN prohlásil, že Rusko svou „brutální a zbytečnou válkou“ na Ukrajině „bezostyšně porušilo základní principy“ Charty OSN.

„Stálý člen Rady bezpečnosti OSN napadl svého souseda a pokusil se vymazat suverénní stát z mapy. Rusko bezostyšně porušilo základní principy Charty OSN,“ řekl Biden.

Podle šéfa Bílého domu je válka na Ukrajině válkou ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho cílem je vymazat Ukrajinu z mapy, přičemž bezohledně Evropě vyhrožuje jadernými zbraněmi. Biden se také vyslovil pro rozšíření Rady bezpečnosti OSN. Ta by se podle něj měla zdržet používání veta.

V projevu k mezinárodnímu společenství prezident USA také řekl, že ze zpráv o ruských útocích na ukrajinské civilisty mrazí. Putinovy nové jaderné hrozby vůči Evropě podle Bidena ukázaly „bezohledné ignorování“ odpovědnosti Ruska jakožto signatáře Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Putin dnes ve svém ranním projevu vyhlásil částečnou mobilizaci, která by se mohla týkat až 300.000 rezervistů, podpořil plán připojit část Ukrajiny k Rusku. Západu také naznačil, že je připraven na obranu Ruska použít jaderné zbraně.

„Jadernou válku nelze vyhrát a nikdy se nesmí vést,“ řekl dnes Biden. Podle amerického prezidenta Rusko nikdo neohrožoval, ačkoliv se Moskva snaží tvrdit opak. Jediný, kdo usiloval o válku, je podle amerického prezidenta Rusko. Biden rovněž přislíbil, že Spojené státy budou stát při Ukrajině. „Budeme stát v solidaritě proti ruské agresi, tečka,“ řekl Biden.

22:03
Dnes

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan na tiskové konferenci řekl, že nějaký čas potrvá, než se Ukrajinci „vyhrabou z problémů“, které zažívali při narušení americké podpory. Nové finance uvolněné Kongresem podle něj budou stačit na několik měsíců. „Předpokládám, že s množstvím prostředků, které v tuhle chvíli máme, můžeme dál dodávat Ukrajině to, co potřebuje, do konce roku 2024,“ prohlásil Sullivan.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

Zobrazit celý online

Biden vzpomínal, proč byla OSN založena. „Vzpomeňme si na úsilí a vizi, na dobu, kdy byl svět zničený. Jaké rozdíly panovaly po hrůzách holokaustu. Jednalo se o demonstraci toho nejhoršího. A oni naopak chtěli vytvořit něco lepšího, nastavit rovná práva pro všechny a spolupráci pro blaho lidstva,“ řekl americký prezident ve svém projevu.

Přeje si, aby národy světa zůstaly spojeny. „Výzvy, kterým čelíme dnes, jsou velké, ale máme kapacity a možnosti. Naše závazky musí být naplněny. Národy světa jsou stále spojeny, stále stojíme za pravidly uvedenými v Chartě OSN. Stále nám jde o lepší budoucnost našich dětí,“ zakončil svůj projev Biden.

Video  Kdo vládne USA? Sedm věcí, které jste nevěděli o Joeu Bidenovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

turista.z. ( 21. září 2022 22:28 )

Se odstehuj do Ruska, hnupe. Tam hned nafasujes zbran, a alou na frontu a tam si to vychutnej...

sarima ( 21. září 2022 20:13 )

A proto volme generála Pavla!!! Ruský šváb jde po Evropě.

e.lesanova ( 21. září 2022 18:34 )

Zrovna představitel země, která vraždila na celém světě miliony nevinných má nejméně co mora­lizo­vat.­..hl­avně, aby se mu nezasekla čtečka, sklerotikovi

Zobrazit celou diskusi