Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Francii paralyzovala stávka dispečerů. Mezi stovkami zrušených letů jsou i ty do Prahy

Aktualizováno -
16. září 2022
11:35
Autor: ČTK - 
15. září 2022
17:42

Letecké společnosti v pátek ve Francii kvůli stávce letových dispečerů zruší celkově zhruba tisícovku letů. Agentuře AFP to ve čtvrtek sdělil francouzský úřad pro civilní letectví (DGAC). V pátek Francie zrušila mnoho vnitrostátních i mezinárodních letů, včetně spojení s Prahou, ukazují informace na letištních webech. 

Úřad již v úterý požádal aerolinky, aby v pátek kvůli plánované stávce snížily počet svých letů ve Francii na polovinu. Server deníku Le Monde následně informoval, že francouzská letecká společnost Air France kvůli plánované stávce zrušila 55 procent letů na krátkou vzdálenost a deset procent dálkových letů, tedy celkově zhruba 400 z 800 plánovaných spojů.

Vedení aerolinek ale nevyloučilo, že k dalšímu rušení letů sáhne až na poslední chvíli, i pár minut před plánovaným odletem. Letecké spojení zrušily i další aerolinky působící ve Francii, včetně společností Ryanair, easyJet nebo Volotea, uvedla agentura AP. Spoje, které nebudou zrušeny, mohou nabírat po celý den zpoždění. Cestujícím bylo doporučeno, aby cestu odložili, pokud je to možné. 

Hlavní odborový svaz zaměstnanců řízení letového provozu ve Francii (SNCTA) stávku vyhlásil minulý týden. Poukázal na nejistotu kolem kompenzace dopadů vysoké inflace i kolem zajištění dostatečného počtu pracovníků v budoucnosti. Další stávku ohlásil svaz SNCTA na konec měsíce, konkrétně na období od 28. do 30. září.

Stávka ovlivní i provoz v Praze. „Na 16. září bylo do této chvíle z důvodu stávky ATC (francouzských řídících letového provozu) zrušeno osm letů do Francie. Prosíme cestující, aby sledovali informace u konkrétních dopravců,“ uvedla ve čtvrtek po 17:00 mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Ruší se lety z Paříže, Toulouse, Lyonu a Nantes, ranní let z Marseille ale podle záznamů pražského letiště přistál.

Leteckou dopravu po celé Evropě v posledních měsících narušují stávky palubního i pozemního personálu za zvýšení mezd. V červenci například vedly stávky hasičů a dalšího personálu k rušení letů na pařížském letišti Charlese de Gaullea.

Video  Ruský letoun se krátce po startu zřítil  - Twiitter/Ukr. min. obrany
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi