Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tuny mrtvých ryb v Odře: Kvůli chemickým odpadům? Policie vypsala odměnu 5 milionů korun za informace

Autor: ČTK - 
14. srpna 2022
20:49

Do řeky Odry nebyla na konci července a na počátku srpna vypuštěna dodatečná voda, uvedl polský vodohospodářský úřad. Takové informace přitom šíří polská i německá média v souvislosti s hromadným úhynem ryb v řece. Krátkodobé vzedmutí hladiny bylo podle úřadu důsledkem vydatných dešťů v České republice, kde Odra pramení.

V některých médiích se objevila tvrzení, že do Odry byla na přelomu měsíců upuštěna voda z polských přehradních nádrží. Jde o nepravdivé informace, sdělil dnes podle agentury PAP odpovědný polský úřad.

„V Česku se na konci července vyskytly prudké dešťové srážky, které se projevily na průtoku a vodním stavu,“ sdělil úřad.

Braniborské ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek uvedlo, že podle prvních analýz řekou 8. srpna prošla u Frankfurtu nad Odrou „silná vlna organických látek“.

V německých a polských médiích se pak objevily spekulace, že na polské straně byly otevřeny nádrže, aby se možné znečištění řeky rychleji spláchlo směrem k Baltskému moři.

Z řeky byly vyloveny tuny mrtvých ryb. Polská vláda se domnívá, že tok otrávily chemické odpady. Polská policie vypsala odměnu v přepočtu kolem pěti milionů korun za informace vedoucí k objasnění ekologické katastrofy.

Video  Česká a polská vláda jednaly v Praze: Ukrajina musí vyhrát, válka se nesmí přelít do našich zemí.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi