Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neutralizovali jsme vedení Islámského džihádu, hlásí Izrael! A kdo zabil šest dětí?

Aktualizováno -
7. srpna 2022
16:05
Autor: ČTK - 
7. srpna 2022
07:08

V noci ze soboty na neděli Izrael i Palestinci pokračovali ve vzájemné palbě, uvedli novináři AFP z Pásma Gazy. Izraelská armáda v sobotu večer oznámila, že se jí během uplynulých dní v Gaze podařilo „neutralizovat“ hlavní vůdce militantní skupiny Islámský džihád, proti níž podle svých slov od pátku podniká preventivní útoky. Militantní uskupení posléze potvrdilo, že při izraelských útocích zemřel další z jeho vysoce postavených velitelů. V neděli odpoledne se obě strany dohodly na klidu zbraní.

Podle palestinské samosprávy zahynulo kvůli izraelským náletům v Pásmu Gazy od pátku nejméně 24 lidí včetně šesti dětí a přes 200 lidí utrpělo zranění. Podle Izraele ale úmrtí několika dětí na severu Pásma Gazy zavinila neúspěšně vyslaná raketa palestinské militantní skupiny. Palestinští ozbrojenci vypálili na Izrael do sobotního večera nejméně 400 raket, většinu z nich se podařilo zneškodnit, uvádí izraelská armáda.

„Nejvyšší vedení militantního křídla Islámského džihádu bylo neutralizováno,“ sdělil podle AFP v prohlášení šéf operačního ředitelství izraelské armády Oded Basiok. Skupina Islámský džihád pak posléze podle Reuters potvrdila, že truchlí nad úmrtím Chálida Mansúra, velitele pro jižní část Gazy. Už v pátek izraelské síly usmrtily velitele Islámského džihádu pro sever Pásma Gazy Tajsíra Džabarího.

Mluvčí izraelské armády v sobotu řekl, že nynější operace proti Islámskému džihádu potrvá asi týden a že Izrael nejedná o příměří. V pondělí by se podle agentury DPA měla izraelskými nálety zabývat Rada bezpečnosti OSN na žádost Spojených arabských emirátů, Irska, Francie, Norska a Číny. Americké ministerstvo zahraničních věcí podle Reuters uvedlo, že USA právo Izraele na obranu plně podporují, a vyzvalo obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího vyostření.

V neděli odpoledne se Izrael s Islámským džihádem na návrh Egypta dohodl na klidu zbraní, platit začne večer, uvedly egyptské a palestinské zdroje agentury Reuters. 

Současnému konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana současné nálety na Pásmo Gazy označila za „preventivní útok“. Úřadující izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizace v Gaze ohrožovaly občany Izraele.

Loni v květnu propukly mezi Palestinci a Izraelem prudké boje, při nichž zahynulo nejméně 250 lidí v Pásmu Gazy a 13 dalších v Izraeli. Po jejich skončení panoval na hranicích relativní klid. Tehdejší situaci popsal pro Blesk velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický. Podívejte se na video.

Video  Stropnický z Tel Avivu o izraelském konfliktu a životě pod palbou raket  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi