Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemětřesení na Filipínách: 5 mrtvých, 150 zraněných a stovky následných otřesů

Autor: ČTK - 
28. července 2022
10:21

Stovky následných otřesů zasáhly v noci na dnešek sever Filipín, kde při středečním zemětřesení zahynulo pět lidí a více než 150 utrpělo zranění. Mnoho místních obyvatel strávilo v obavách noc pod širým nebem, informovala agentura AFP.

Středeční zemětřesení mělo sílu sedm stupňů. Jeho epicentrum se nacházelo v hornaté provincii Abra na severu největšího filipínského ostrova Luzon. Otřesy poškodily desítky budov a vyvolaly sesuvy půdy. Domy se třásly až v metropoli Manile, vzdálené 300 kilometrů. Postiženou oblast dnes navštívil prezident Ferdinand Marcos.

„Od středy pociťujeme prakticky každých 15, 20 minut následné otřesy,“ uvedl Reggi Tolentino, majitel restaurace ve městě Bangued, které je metropolí provincie Abra. „Hodně lidí spalo venku, téměř všechny rodiny,“ dodal.

Podle místního seizmologického ústavu bylo následných otřesů zaznamenáno již více než 800, včetně 24 silných.

Filipíny leží v tzv. ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky, a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 otřesy o síle 7,7 stupně zabily na severu Filipín asi 2400 lidí. Filipíny také každý rok zasáhne asi dvacet tajfunů a tropických bouří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi