Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcína proti pravým neštovicím může fungovat proti opičím. Do Česka dorazí první várka

Aktualizováno -
24. července 2022
13:02
Autor: ČTK, Mii - 
22. července 2022
17:44

Vakcína s názvem Imvanex používaná k prevenci pravých neštovic by měla dostat povolení i pro boj proti neštovicím opičím, doporučila dnes Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Její experti na základě dat z vícero testů na zvířatech usoudili, že před nemocí dokáže ochránit i dospělého člověka. Očkovací látka od dánské společnosti Bavarian Nordic se už proti pravým i opičím neštovicím používá ve Spojených státech, kde je distribuována pod názvem Jynneos. Právě Imvanex je právě na cestě do Česka, řekl pro CNN Prima News ředitel odboru ochrany veřejného zdraví z ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

„Kdo dostane vakcínu, budou vyhodnocovat krajské hygienické stanice,” řekl serveru Fošum s tím, že jde o 2800 dávek, které Česko dostalo darem od Evropské unie. 

Vakcína Imvanex je považována za potenciálně přínosný nástroj vzhledem k podobnostem mezi pravými a opičími neštovicemi, uvádí EMA. Komise zodpovědná za posuzování těchto otázek „založila své doporučení na datech z několika zvířecích studií, které ukázaly ochranu před opičími neštovicemi u primátů naočkovaných vakcínou Imvanex,“ pokračuje tisková zpráva unijní agentury.

Po vydání doporučení je formální udělení povolení na Evropské komisi. Bavarian Nordic bude podle EMA i nadále vyhodnocovat účinnost své vakcíny u lidí, a to při „pozorovací studii“ prováděné za současné epidemie v Evropě. „Bezpečnostní profil přípravku je příznivý, s mírnými až středními vedlejšími účinky,“ dodává EMA.

Agentura AP podotýká, že daná očkovací látka v současnosti není příliš dostupná. Většinu globální nabídky údajně skoupily země a regiony jako Spojené státy, Kanada, Británie a Evropská unie. „Žádné (dávky) neputovaly do Afriky, kde nebezpečnější verze opičích neštovic zabila desítky lidí. V bohatých zemích žádná úmrtí na opičí neštovice hlášena nejsou,“ píše AP.

Evropská komise minulý měsíc oznámila záměr nakoupit 110 000 dávek vakcíny Imvanex s tím, že dodávky začnou koncem června.

Video  Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi