Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„To nebyla operace, ale masakr.“ Po policejní razii hlásí v Riu nejméně 18 mrtvých

Aktualizováno -
22. července 2022
11:37
Autor: ČTK, for - 
22. července 2022
07:10

Při policejní razii v komplexu favel v Riu de Janeiro zemřelo ve čtvrtek 18 lidí, včetně policisty a ženy, které jela v blízkosti zásahu v autě. Cílem operace, která trvala 12 hodin a jíž se účastnilo na 400 policistů, byl podle deníku El País gang zaměřující se na krádeže aut a vykrádání kamionů a bank.

Operace v komplexu Alemao začala před svítáním ve čtvrtek místního času. Členové gangu se bránili zatčení střelbou, podle policie rovněž vytvořili hořící barikádu a ulice polévali olejem, aby policistů ztížili postup. Během celé operace, při níž bezpečnostní složky použily i čtyři vrtulníky a deset obrněných vozidel, obyvatelé chudinské čtvrti sdíleli na sociálních sítích videa a vyjadřovali obavy o život.

„Uvnitř se odehrává masakr, který policie nazývá operací,“ řekla agentuře AP jedna svědkyně. Hovořila pod podmínkou zachování anonymity, protože se obávala odvety ze strany úřadů. „Nedovolují nám (obětem) pomáhat,“ dodala. Uvedla, že viděla jednoho muže, který chtěl někomu poskytnout pomoc a byl přitom zatčen.

Alemao je komplex 13 favel na severu Ria, kde žije asi 70 000 lidí. Téměř tři čtvrtiny z nich jsou černoši nebo míšenci, uvádí studie z července 2020, kterou zveřejnil Brazilský institut sociálních a ekonomických analýz.

„Budu pokračovat v boji proti zločinu ze všech sil. Neustoupíme od mise, kterou je zajištění klidu a bezpečnosti pro obyvatele našeho státu,“ uvedl na svém oficiálním profilu na Twitteru guvernér státu Rio de Janeiro Cláudio Castro a vyjádřil lítost nad smrtí policisty.

Alemao je komplex 13 favel na severu Ria, kde žije asi 70 000 lidí. Téměř tři čtvrtiny z nich jsou černoši nebo míšenci, uvádí studie z července 2020, kterou zveřejnil Brazilský institut sociálních a ekonomických analýz.

Brutální zásahy už řešil v minulosti soud 

Operace policie ve favelách kritizují mimo jiné ochránci lidských práv. „Dost bylo této genocidní politiky, guvernére!“ reagovala na guvernérův tweet poslankyně Talíria Petroneová.

Začátkem letošního roku stanovil brazilský nejvyšší soud řadu podmínek pro policejní razie ve favelách v Riu de Janeiru ve snaze snížit počet obětí policejních zásahů a omezit porušování lidských práv. Soud nařídil, aby byla smrtící síla použita pouze v situacích, kdy se vyčerpaly všechny ostatní prostředky a kdy je to nezbytné k ochraně života.

Čtvrteční operace začala před svítáním a v poledne místního času (kolem 17:00 SELČ) ještě probíhala. Podle policejního prohlášení se do ní zapojilo téměř 400 policistů, včetně taktické policejní jednotky v Riu de Janeiru, podporovaných čtyřmi vrtulníky a deseti neprůstřelnými vozidly.

mma79 ( 22. července 2022 08:43 )

Ochránce lidských práv zavřít na pár měsíců do slamu. V Brazilii je cca 64tis vražd za rok, to nemá žádný stát na světě.

Zobrazit celou diskusi