Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Srílanská krize: Prezident utekl do Singapuru, dav vnikl do sídla premiéra. A zákaz vycházení

Aktualizováno -
13. července 2022
19:39
Autor: ČTK - 
13. července 2022
08:51

Srí Lanka dnes kvůli nepokojům zavádí celostátní zákaz vycházení, který bude platit do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který uprchl v noci na dnešek s manželkou a dvěma bezpečnostními pracovníky na Maledivy, zamířil do Singapuru, oznámila agentura Reuters. Radžapaksa, který národu dříve slíbil, že dnes oficiálně odstoupí ze své funkce, tak zatím neučinil. Prezidentův rezignační dopis se ale podle informací BBC od opozičního politika očekává před půlnocí. O novém prezidentovi má parlament hlasovat 20. července.

Občané Srí Lanky žijící na Maledivách dnes uspořádali protesty, v nichž naléhali na maledivskou vládu, aby přestala poskytovat útočiště prchajícímu srílanskému prezidentovi, uvádí BBC. Srí Lance podle britského webu hrozí, že se propadne do dalšího chaosu, či dokonce do stavu anarchie. Dnes podruhé během necelého týdne protestující vnikli do přísně střežené vládní budovy, tentokrát se jednalo o sídlo premiéra Ranila Vikremesinghy.

Ten se kvůli útěku Radžapakse stal dočasným úřadujícím vůdcem země. Protestující však chtějí, aby odstoupil i on, protože ho považují za osobu příliš blízkou rodině Radžapaksů, kterou viní ze současné hospodářské krize.

Premiér dnes požádal předsedu parlamentu, aby jmenoval nového ministerského předsedu, který bude přijatelný nejen pro současnou vládu, ale i pro opozici. Radžapaksova strana, Srílanská lidová fronta, má ovšem v parlamentu výraznou většinu. Pokud by tedy nastala situace, že by byl Vikremesinghe opět zvolen s podporou poslanců vládní strany, protesty budou podle zdrojů BBC pravděpodobně pokračovat.

Rozzuřené davy zatím odolávají bezpečnostním složkám země. Pokud se Vikremesinghe rozhodne protestující davy potlačit pomocí větší síly, může to vést k další vlně násilí a napětí v zemi zmítané krizí, uvádí BBC.

Video  Party v prezidentském paláci: Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského sídla  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi