Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exploze v luxusním hotelu v kubánské Havaně: 40 mrtvých včetně těhotné ženy a dítěte

Aktualizováno -
10. května 2022
09:27
Autor: ČTK - 
6. května 2022
18:57

Počet obětí výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v Havaně se zvýšil na 40. Po dalších pohřešovaných se stále pátrá a 18 lidí je v nemocnici. Mezi oběťmi jsou i čtyři děti. Příčinou neštěstí byl patrně únik plynu.

Záchranáři nadále prohledávají trosky hotelu v naději, že najdou další přeživší. Pátrání se momentálně soustředí na interiér budovy a její suterén. Jeden z hasičů na místě uvedl, že v horních patrech budovy nebyla nalezena žádná těla ani přeživší. Kubánský ministr zdravotnictví José Ángel Portal agentuře AP řekl, že počet zraněných se může ještě zvýšit.

„První náznaky ukazují, že výbuch způsobil únik plynu,“ uvedl kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, který se dostavil na místo neštěstí. Prezident doplnil, že pravděpodobnou příčinou exploze je únik plynu. Ujistil, že to nebyl bombový útok, ale nešťastná nehoda. Podle agentur se zřejmě vznítila cisterna s plynem zaparkovaná před hotelem. Exploze zničila několik pater budovy a velká část vnější zdi je stržena.

„Co se stalo je velmi politováníhodné, zkáza, ztráta životů i zranění. Ještě jednou bych ale chtěl vyzdvihnout rychlost, s níž občané i úřady začaly jednat,“ napsal prezident na twitteru.

Provládní server Cubadebate krátce po výbuchu uvedl na základě svědectví lidí, kteří se nacházeli na místě, že explozi mohly způsobit plynové lahve.

„Bylo to jako zemětřesení,“ řekla agentuře AP žena, která bydlí nedaleko hotelu. V okolí hotelu bylo zničeno i několik automobilů a na místě je velký počet policejních i záchranářských jednotek. Ty prohledávají útroby budovy a sutiny. „V době neštěstí pracovalo v objektu 51 zaměstnanců,“ řekl na tiskové konferenci Roberto Enriquez Calzadilla, mluvčí vlastníka hotelu.

Exploze jednoho z nejluxusnějších hotelů v Havaně

Podle agentury EFE z hotelu po výbuchu dlouho stoupal hustý dým, který je vidět z většiny hlavního města. Výrazně poničená jsou první tři podlaží hotelu a vnější fasáda. Škody ale vykazují i zbylá tři patra budovy. Guvernér Havany Reinaldo García Zapata uvedl, že hotel byl v rekonstrukci, a proto v něm nebyli ubytovaní turisté.

Hotel Saratoga stojí v jedné z nejrušnějších částí Havany. Podle agentury AFP se jedná o pětihvězdičkový hotel s 96 pokoji. Saratoga byla považovaná za jedno z nejluxusnějších zařízení v Havaně. V minulosti v tomto hotelu bydleli významní politici, podnikatelé či celebrity. V posledních letech však hotel přišel o část movité klientely kvůli otevření nových zařízeních v kubánské metropoli.

Video  Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi