Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Střelba v obchoďáku: 14 zraněných v Jižní Karolíně, policie zadržela podezřelého mladíka (22)

Aktualizováno -
17. dubna 2022
12:05
Autor: ČTK - 
17. dubna 2022
00:26

Při střelbě v obchodním centru v Jižní Karolíně bylo v sobotu večer zraněno nejméně 14 lidí. Dva zranění jsou ve vážném stavu. Bezpečnostní složky zadržely po útoku tři osoby, které byly ozbrojené. Obchodní středisko policisté evakuovali.

„Potvrzujeme, že se při incidentu zranili lidé - dostávají lékařskou pomoc,“ uvedla krátce po střelbě policie. Dodala, že obchodní centrum, které se nachází u hlavního města Columbia, uzavřela a evakuovala.

V neděli policie zatkla 22letého muže. Podle místního policejního náčelníka je zatčený Jewayne M. Price jednou ze tří původně zadržených osob. Zatím zůstává ve vazbě a předpokládá se, že bude obviněn z nezákonného držení zbraně, napsala agentura AP.

Během sobotní střelby utrpělo zranění 14 lidí ve věku od 15 do 73 let. U devíti osob způsobila zranění střelná zbraň, dalších pět lidí se zranilo při snaze utéct do bezpečí.

Šéf místní policie Skip Holbrook řekl, že se úřady domnívají, že střelba nebyla náhodná. Důvodem mohly být spory mezi údajnými střelci. „Myslíme si, že se navzájem znali a něco spustilo přestřelku,“ uvedl šéf policie.

frantaczek ( 17. dubna 2022 07:09 )

USA jsou naprosto unikátní v tradici občanských práv na sebeobranu. V žádné jiné ústavě není ochrana, která by byla tak pevná a neozpochybnitelná jako je 2. dodatek. V mnoha zemích je povoleno vlastnictví některých zbraní, ale v každém případě je to PRIVILEGIUM, které může vláda dát a odebrat, kdykoli se jí zlíbí. Pouze v Americe je vlastnictví zbraní individuálním právem bez ohledu na to, co se vládě a takzvané „většině“ líbí nebo nelíbí. Názory vlády na osobní střelné zbraně jsou nepodstatné. Názory většiny na právo na zbraně jsou vedlejší. Vlastním zbraň, protože přirozené právo a ústava říkají, že mám přirozené právo na sebeobranu. Pokud mi chce někdo zbraň vzít, měl by být připraven během toho zemřít.
Toto není postoj sdílený zbytkem světa, protože většina světa nikdy nebojovala a neporazila globální mocnost, aby dosáhla nezávislosti. Tato zkušenost svobody se nezapsala do jejich kulturního povědomí. Ve skutečnosti žila většina národů po staletí na té či oné úrovni autoritářství. Mnoho lidí ze své podstaty touží po svobodě, ale jen velmi málo jich riskovalo všechno, aby uspěli a získali ji.
Jediný případ, kdy zažijete masové probuzení ve prospěch veřejné sebeobrany je tehdy, když země čelí existenční hrozbě, pak se najednou lidé začnou ptát, proč jsou úplně odzbrojení a bezmocní.
Když se s vámi začne nějaký evropský levičák hádat o tom, kolik je v jeho zemi „majitelů zbraní“ navzdory přísným zákonům, připomeňte mu, že vlastnictví střelných zbraní je ve většině zemí mimo USA zakázáno, „za hraní se platí“. Pokud nejste relativně bohatí, pravděpodobně vám vláda nepovolí získat povolení vlastnit zbraň. Bohatí mají povoleno používat střelné zbraně, protože mají přirozený sklon podporovat status quo.
To není názor, to je FAKT vzhledem k množství zbraní, výcviku a bojovým znalostem běžným v americké populaci.

Zobrazit celou diskusi