Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kde bere KLDR peníze na zbrojení? Krade kryptoměny, tvrdí OSN. Mohla získat až 8 miliard

Autor: ČTK - 
6. února 2022
19:37

Severní Korea používá ukradené kryptoměny pro financování rozvoje nových raket a svého jaderného programu. Tvrdí to zpráva odborníků OSN, na kterou dnes upozornil server BBC News. KLDR se snaží obcházet sankce, které vůči ní OSN zavedla, a shání vojenské technologie a materiály v zahraničí. Od začátku roku Pchjongjang provedl už sedm testů balistických raket.

Experti OSN tvrdí, že výnosy z krádeží kryptoměn jsou významným zdrojem financování severokorejských zbrojních programů. Podle zprávy, kterou dostali členové Rady bezpečnosti OSN, Severní Korea v roce 2020 a v první polovině roku 2021 získala z podvodů a krádeží virtuálních peněz 50 milionů dolarů (téměř 1,1 miliardy Kč).

Odhady specializované společnosti Chainalysis jsou ale podstatně vyšší. Podle nich se podařilo severokorejským hackerům loni ukořistit až 400 milionů dolarů (8,5 miliardy Kč).

Severní Korea podle zprávy expertů OSN testuje nové vojenské technologie, a to včetně hypersonické hlavice. Země se snaží získat vojenské technologie a materiály v zahraničí, díky čemuž může pokračovat v rozvoji svých zbraní.

Experti OSN se také domnívají, že humanitární situace se v KLDR i v loňském roce zhoršila. Podíl na tom podle nich má uzavření hranic s Čínou, k čemuž úřady přistoupily kvůli obavám z šíření nemoci covid-19. Například nedovolený dovoz ropných produktů se loni sice zvýšil, zůstal však na relativně nízkých hodnotách.

OSN Severní Koreji testování balistických raket zakázala, KLDR ale od začátku roku uskutečnila už sedm takových testů. Podle odborníků se tak Pchjongjang snaží tlačit na zahraniční země, aby mu poskytly ekonomickou pomoc.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Jiří Vimr ( 7. února 2022 04:45 )

Jak můžou krást kriptoměny, když tam podle nás ještě lezou po stromech.

NovyZakon ( 7. února 2022 03:55 )

Hlavně, že to "odborníci" mají spočítaný -). Já bych taky rád něco ukradnul, jak to dělají, to by nám měli poradit .......

silen ( 6. února 2022 21:02 )

...ale, to od nich vůbec není pěkné! Krást kryptoměny! To se přece nedělá! Snad se za to aspoň stydí ta zlá a zparchantělá KLDR! Hanba jim!!!

Zobrazit celou diskusi