Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pobřeží dovolenkové destinace zasáhla obří skvrna. Do moře uniklo 50 tisíc litrů ropy

Autor: ČTK, sova - 
29. ledna 2022
15:17

Thajsko v pátek instalovalo bariéry podél pláží ve východní provincii Rajóng, aby omezilo jejich zasažení ropnou skvrnou, která se vytvořila po úterním úniku ropy z podmořského ropovodu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž skvrna zasáhla 47 kilometrů čtverečních moře a blíží se k thajským břehům. V sobotu už bylo evidentní, že skvrna se dostala už i k nim.

K narušení ropovodu společnosti Star Petrolleum Refining Public Company (SPRC) došlo v úterý kolem 21:00 místního času (15:00 SEČ) asi 20 kilometrů od pobřeží Thajska. Do moře uniklo odhadem 50 000 litrů ropy; původní zprávy hovořily o úniku až 160 000 litrů.

Na vztyčování plovoucích bariér podél tropických pláží se podílely stovky dělníků. Do záchranných akcí se zapojilo i thajské námořnictvo.

Thajské úřady již dříve varovaly, že skvrna by mohla poškodit nedaleký mořský přírodní park, který je známý korálovými útesy a je také domovem mnoha druhů mořských ptáků, ryb a řas.

Vyčistit ropné skvrny na moři může trvat pět až sedm dní, pokud ale tyto skvrny dorazí ke břehu, trvá obnova životního prostředí roky,“ řekl agentuře AP přední thajský mořský biolog Tchon Tchamrongnavasavat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi