Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Biden odrazoval Putina od útoku na Ukrajinu. Ruský prezident má požadavky směrem k NATO

Aktualizováno -
7. prosince 2021
23:08
Autor: ČTK, mav - 
7. prosince 2021
19:36

Americký prezident Joe Biden ujistil v dnešním rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina, že USA a jejich spojenci zareagují na případnou vojenskou eskalaci mezi Ruskem a Ukrajinou tvrdými ekonomickými a dalšími opatřeními. Oznámil to Bílý dům. Moskva uvedla, že Putin žádal spolehlivé a právně závazné záruky toho, že se NATO nebude rozšiřovat na východ.

Oba prezidenti jednali prostřednictvím videokonference dvě hodiny. Očekávalo se, že se budou věnovat hlavně krizi kolem Ukrajiny, k jejímž hranicím Rusko stahuje své vojáky.

„Prezident Biden vyjádřil hluboké znepokojení USA a jejich evropských spojenců nad navyšováním ruských sil v okolí Ukrajiny a řekl jasně, že USA se spojenci zareagují v případě vojenské stupňování ekonomickými a dalšími opatřeními,“ stojí v prohlášení.

Biden dále zopakoval, že podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, vyzval k uvolnění napětí a návratu k diplomacii. Dalšími tématy rozhovoru byl americko-ruský dialog o strategické stabilitě, kybernetické útoky a Írán.

Putin podle Kremlu poukázal na to, že NATO buduje svou vojenskou infrastrukturu poblíž ruských hranic. Vyjádřil rovněž znepokojení nad údajnými provokacemi Kyjeva v ukrajinských regionech na východě země kontrolovaných proruskými separatisty. A také navrhl, aby USA a Rusko zrušily všechna omezení týkající se diplomatických misí obou zemí - obě země si navzájem omezovaly počty diplomatického personálu, ve stejné době jako Rusko s Českem kvůli kauze Vrbětice.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak Bidenovi za jeho stanovisko poděkoval. „Jsme prezidentovi Bidenovi vděční za podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti. Podporujeme Bidenovu výzvu, aby se ruský vůdce vrátil k diplomatickým prostředkům, a zajistil tak uvolnění napětí v regionu. Budeme postup koordinovat s americkou stranou, abychom docílili konkrétních výsledků v zájmu Ukrajiny,“ řekl Podoljak. Podle Bílého domu bude Biden ve čtvrtek jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Na situaci reagoval i francouzský prezident Emmanuel Macron: „Francie, Itálie, Německo, Británie a USA zůstanou ostražité, co se týče agresivních iniciativ Ruska vůči Ukrajině,“ vzkázal Macron po telefonátech s kolegy-spojenci. „Lídři těchto pěti zemí znovu potvrdili svoje odhodlání ke spolupráci s cílem garantovat suverenitu Ukrajiny a zajistit její stabilitu a bezpečnost.“

Nemluvili poprvé

Zahraničněpolitický poradce Kremlu Jurij Ušakov uvedl, že Moskva neočekává okamžitý průlom v napjatých vztazích. Oba prezidenti podle něj ale „projevili ochotu pokračovat v praktické práci a začít diskutovat o citlivých otázkách, které Moskvu vážně znepokojují.“

Putin a Biden zdůraznili potřebu pokusit se normalizovat problematické vztahy obou zemí a pokračovat ve spolupráci v otázkách, kde mají společný zájem, jako je kybernetická bezpečnost, řekl Ušakov.

Dnešní videokonference byla pátou konverzací mezi Putinem a Bidenem od nástupu Bidena do Bílého domu. Oba politici se třikrát spojili telefonicky a letos v červnu se sešli osobně v Ženevě. Putin na úvod dnešního jednání vyjádřil naději, že příští setkání bude znovu osobní. 

Ievice-je-smegma ( 8. prosince 2021 21:35 )

Putin je hospodářska v koncích, proto potřebuje rozpoutat jadernou válku. Již dříve jeho Lavrov říkal, že Rusko musí na USA udeřit jadernými zbraněmi jako první, aby vyrovnalo jejich technologický náskok.

Ievice-je-smegma ( 8. prosince 2021 14:36 )

Vodku a lehká děvčata.

ANO_travit_psy ( 8. prosince 2021 14:34 )

Putin má strach, aby jej nedonutili zavřít plynovod. Západ se zasměje a bude brát plyn z jihu. A s čím budou Ivani obchodovat?

Tara-Tara ( 8. prosince 2021 11:15 )

Tara-Tara ( 8. prosince 2021 11:14 )

hmmm, Bidet zahrozil a Putin se asi držel, aby se nesmál, ne ?????

Zobrazit celou diskusi