Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letoun nezvládl opakovaný pokus o přistání a zřítil se. V troskách na Sibiři zemřelo sedm lidí

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2021
20:30

Na jihovýchodě Sibiře u města Irkutsku dnes havaroval nákladní letoun An-12. Ruské ministerstvo pro mimořádné události uvedlo, že na palubě bylo sedm lidí. Podle předběžných informací nikdo z nich nehodu nepřežil, informovala agentura TASS.

Letoun, který letěl z Jakutska do Irkutska, se zřítil při opakovaném přistávacím manévru u obce Pivovaricha nedaleké irkutského letiště. Po dopadu se stroj vzňal. Předpokládá se, že nehodu zavinila buď chyba pilota, nebo technická závada.

Podle záchranářů letadlo patřilo běloruské letecké společnosti Grodno.

Vyšetřovatelé zkoumající trosky letounu našli palubní zapisovač, tzv. černou skříňku, která je ale podle zdrojů agentury Interfax vážně poškozena požárem po pádu letadla. Ale až experti zjistí, zda je možné pokusit se dešifrovat zachycené údaje. Vyšetřovatelé dosud nadále zvažují všechny možné hypotézy ohledně příčin neštěstí, včetně chyby pilotů, nepříznivého počasí a i technické závady.

Mezi sedmi členy posádky byli podle běloruských úřadů dva Rusové, tři Bělorusové a dva Ukrajinci. Stroj se zřítil asi sedm kilometrů od Irkutska. Podle gubernátora Irkutské oblasti Igora Kobzeva všichni lidé na palubě přišli o život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi