Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ochrnutého uprchlíka vysadili pašeráci na útesu a utekli. Zachránil ho až vrtulník

Autor: ČTK - 
19. října 2021
20:38

Pašeráci, kteří převáželi migranty z Libye do Itálie, vysadili na skalním útesu na italském ostrově Favignana u Sicílie i ochrnutého Tunisana na vozíku. Muž tam kvůli nepřístupnému terénu strávil celou noc, zachránit ho musel armádní vrtulník, napsal deník La Repubblica.

Hendikepovaný muž skončil v nemocnici v Trapani na Sicílii a daří se mu dobře. Záchranu přivolali jeho přátelé, kteří ho vlastními silami nedokázali ze skalnatého pobřeží dostat.

O asistenci maltské nebo italské pobřežní stráže dnes naléhavě požádala německá nezisková organizace RESQSHIP, která na palubu své plachetnice vzala 34 migrantů v nouzi. Mezi zachráněnými je 15 malých dětí a těhotná žena, která akutně potřebuje lékařskou péči, uvedla organizace na twitteru.

„Je těžce postižená mořskou nemocí, má oběhové potíže a opakovaně ztrácí vědomí,“ uvedl zdravotník mise RESQSHIP Daniel Casingena.

Malta, v jejíchž vodách se záchranné operace odehrály, migranty převzít nechce, protože se nachází na palubě lodi plující pod německou vlajkou, uvedla agentura DPA. Německé úřady uvedly, že mají zodpovědnost pouze za lidi zachráněné v německých vodách Baltského a Severního moře. A Itálie, jejíž ostrov Lampedusa je nejbližším přístavem, odkazuje na to, že úředně má povinnost postarat se o zachráněné Malta.

Na možnost vyložit zachráněné migranty nyní čeká i loď Sea-Watch 3, která v uplynulých dnech ve Středozemním moři zachránila při sedmi zásazích 412 lidí. Italská pobřežní stráž dnes z lodi evakuovala tři ženy, které utrpěly popáleniny kvůli styku se směsí benzinu a mořské vody, uvedl provozovatel plavidla na twitteru.