Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mohutná exploze činžáku: Přes 15 zraněných ve Švédsku. Policie nevylučuje, že mohlo jít o bombu

Aktualizováno -
29. září 2021
19:52
Autor: ČTK - 
28. září 2021
09:37

Více než dvě desítky zraněných si v úterý ráno ve švédském Göteborgu vyžádala exploze a následné požáry v několika obytných domech. Několik postižených je zraněno vážně. Co výbuch způsobilo, zatím není jasné, nicméně podle policie nešlo o nehodu ani výbuch plynu, informovala švédská média.

Podle aktuálních údajů bylo do nemocnic dopraveno 16 zraněných ve věku od deseti do 80 let. Podle mluvčí göteborské univerzitní nemocnice Ingrid Fredrikssonové je stav čtyř hospitalizovaných, tří žen a jednoho muže, vážný. Mezi zraněnými je i 10leté dítě a zasahující hasič, uvedla televize Prima.

Podle göteborské záchranné služby exploze zasáhla několik bytů a schodiště. Následný požár se rozšířil na přilehlé domy. Evakuováno z nich bylo několik stovek lidí, někteří skákali v panice z oken, sdělil televizi SVT velitel zasahujícího týmu záchranářů Jon Pile. Hořelo na několika podlažích, požár se dlouho nepodařilo uhasit.

Exploze v centru Göteborgu nastala krátce před pátou hodinou ráno. Příčina stále není jasná. Podle policie ale nevybuchl plyn. Podle nejmenovaného policejního zdroje, který citoval místní list GP, mohlo být před jeden ze vchodů do domu umístěno výbušné zařízení. Velitel záchranných operací Pile agentuře AFP řekl, že dům nebyl napojený na rozvod plynu.

Teorie o vyřizování účtů

Podle informací televize mohou ve výbuchu dokonce mít prsty marocké gangy. Mělo by jít o vyřizování účtů mezi nimi. Taková možnost ale zatím není oficiálně potvrzená, je to jen jedna z hypotéz, která mezi místními koluje.

Lidé nicméně mají za to, že výbuch určitě někdo způsobil schválně. „Celá země se v posledních 15 letech změnila, je to v h****u, kriminalita je všude,“ uvedl jeden z obyvatel, kteří byli novináři osloveni.    

drazor ( 28. září 2021 14:19 )

Rád bych se vyjádřil, ale buhužel nemám čas se nechat vláčet po soudech. Takže si jen s dovolením nechám zdát o „svobodě slova“

kralovna-vsech-mori ( 28. září 2021 12:56 )

Ne, MustaFa allí vařil špenát.

Zobrazit celou diskusi