Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel alžírský exprezident Buteflika: Po infarktu byl na vozíku, s teroristou Šakalem vyjednal propuštění rukojmích

Zemřel alžírský exprezident Abdal Azíz Buteflika
Zemřel alžírský exprezident Abdal Azíz Buteflika  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. září 2021
06:07

Ve věku 84 let zemřel bývalý alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika. Podle tiskové agentury AP o tom v pátek informovala alžírská státní televize. Buteflika v 50. a 60. letech minulého století bojoval za nezávislost Alžírska na koloniální Francii a u moci byl 20 let. V roce 2019 ho přiměly k odchodu prodemokratické protesty.

Příčinu smrti ani další podrobnosti televize ENTV, která se odvolala na prohlášení kanceláře současného prezidenta Abdala Madžída Tabbúniho, neuvedla. V roce 2013 stihl Butefliku infarkt, který se značně projevil na jeho zdravotní kondici. Obavy o jeho zdravotní stav tehdy přispěly k frustraci alžírské veřejnosti jeho vládou. Nespokojenost a nesouhlas s Buteflikovým pátým mandátem nakonec vyústily ve vznik protestního hnutí Hirák, které dosáhlo prezidentova odstoupení.

Buteflika byl nejdéle sloužícím alžírským prezidentem. V čele země stál od roku 1999. Byl také jediným lídrem nezávislého Alžírska, kterého dotlačily k odchodu protesty v ulicích, poznamenala agentura AFP.

Buteflika v roce 2002 ukončil desetiletou občanskou válku, která si vyžádala na 200.000 mrtvých, a přispěl tak podle AP k usmíření napříč alžírskou veřejností. Úspěšně vyjednal s teroristou známým jako Carlos the Jackal (Šakal) osvobození ministrů ropného průmyslu, kteří byli drženi jako rukojmí poté, co byli v roce 1975 uneseni z vídeňského summitu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Video  Šíleného teroristu Karlose Šakala StB skrývala v Praze: Nakonec ho dopadli při plastické operaci  - Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi