Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papeže na Slovensku vítala Čaputová v zelených šatech. František zmínil pomoc i varování

Aktualizováno -
12. září 2021
21:01
Autor: ČTK, tsv - 
12. září 2021
08:15

Letadlo s papežem Františkem (84) přistálo v neděli odpoledne v Bratislavě. A hlavu katolické církve hned na letišti přivítala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i další vrcholní politici Slovenska, představitelé církve, institucí i veřejnost. Svatý otec, který přiletěl z Maďarska, setrvá na Slovensku do středy. V prvním veřejném projevu po příletu František zdůraznil pomoc chudým a lidem utíkajícím před válkou a varování před spokojením se s jistotami. V Maďarsku papež strávil sedm hodin, sloužil závěrečnou mši Mezinárodního eucharistického kongresu a také se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a prezidentem Jánosem Áderem.

Papež varoval před spokojením se se stávajícími jistotami. Hlava katolické církve rovněž řekla, že po získání svobody po dřívějším pronásledování projevů náboženské svobody existuje pokušení vnitřního otroctví.

„Jen tehdy, když budeme stát na straně nejslabších, zvláště v tomto bolestivém období, se dostaneme z pandemie skutečně všichni,“ řekl papež před představiteli církví a náboženských společností. Zároveň ocenil pohostinnost Slováků.

Podle papeže Františka po letech pronásledování náboženských svobod v období komunistického režimu nyní církve čelí pokušení stát se otroky, ale už nikoliv nějakého režimu, ale ještě horšího otroctví, a to vnitřního.

Papež vyzval lidi, aby se zajímali o svobodu jiných

„Pomozme si navzájem, abychom nespadli do pasti uspokojení se chlebem a něčím k tomu. Spokojujíc se s chlebem a jistotami, neztratili jsme snad elán v hledání jednoty, která si vyžaduje oběť? Nezajímejme se jen o to, co může být k užitku jen našim jednotlivým komunitám,“ řekl papež, který vyzval lidi, aby se zajímali i o svobodu jiných.

Podle papeže lze v Evropě jen stěží očekávat větší průnik křesťanství, když sama církev není sjednocena. Dodal, že nepřekonatelnou překážkou k tomu nemohou být ani historické důvody.

Hlavní část papežovy návštěvy katolického Slovenska začne v pondělí. V Bratislavě se postupně sejde s politiky, zástupci občanské společnosti či představiteli židovské komunity.

Na východě země má pak naplánováno kromě jiného setkání s mládeží i Romy. Návštěva hlavy katolické církve na Slovensku, první od roku 2003, vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

Ožehavé setkání s Orbánem

Agentura AP označila papežovo setkání s Orbánem za ožehavé a uvedla, že maďarský premiér je příkladem populistického a nacionalistického lídra, které František často kritizuje.

Orbán, jehož protiimigrační politika se neshoduje s Františkovými výzvami ke vstřícnému přístupu k uprchlíkům, papeže přijal v Muzeu krásných umění. Následně spolu jednali soukromě za účasti prezidenta Ádera a představitelů Vatikánu.

Orbán opakovaně svou vládu vykresluje jako obránce „křesťanské civilizace“ v Evropě. V roce 2015 odmítl přijmout migranty z Afriky a Blízkého východu a na jižní hranici země nechal vystavět plot, který má zastavit nápor žadatelů o azyl.

Papež František mnohokrát odsoudil to, co považuje za oživení nacionalistických a populistických hnutí, vyzýval k evropské jednotě a kritizoval země, které se snaží řešit migrační problematiku jednostrannými nebo izolacionistickými kroky.

Do Budapešti jen na sedm hodin, na Slovensko na čtyři dny

Papež v Budapešti strávil jen sedm hodin. Odpoledne odletěl na Slovensko, kde bude čtyři dny. Papežova krátká návštěva Maďarska podle AP naznačuje, že František nechtěl Orbánovi před parlamentními volbami, jež se uskuteční příští rok na jaře, pomáhat v získávání politických bodů, které by mu přineslo pořádání státní návštěvy.

Organizátoři papežovy cesty však zdůraznili, že František Maďarsko neignoruje, a poznamenali, že maďarská církev a stát ho pozvaly jen na nedělní zakončení mezinárodní konference o eucharistii.

Po operaci se papež cítí dobře

V letadle mířícím do Maďarska papež novinářům řekl, že obnovení cest považuje za velmi důležité. Na dotaz ohledně jeho nedávné operace přitom odpověděl, že se cítí dobře. Na letišti papeže přivítali místopředseda vlády Zsolt Semjén, kardinál Péter Erdö a maďarští biskupové. Papež se usmíval a krátce zamával na děti, které jej přišly přivítat.

Nejvyšší představitel katolické církve se v Bratislavě dočkal velkolepého uvítání. Na bratislavském Štefánikově letišti ho přivítala prezidentka Zuzana Čaputová a další osobnosti veřejného života, přičemž vítání zahraničních delegací vrcholnými slovenskými politiky už na letišti je spíše výjimečnou událostí.

Při dnešním setkání se zástupci křesťanských denominací a židovských komunit papež hovořil o „hrozbě antisemitismu, který stále koluje v Evropě a jinde“. „Nejlepší způsob, jak jej (antisemitismus) zneškodnit, je podporovat bratrství,“ uvedl podle agentury AFP.

Odpoledne papež odletěl do Bratislavy, hlavní část programu jeho návštěvy Slovenska začne v pondělí. Ve slovenské metropoli se postupně sejde s politiky, zástupci občanské společnosti či představiteli židovské komunity. Na východě země má pak naplánováno kromě jiného setkání s mládeží i Romy. Návštěva hlavy katolické církve v zemi, první od roku 2003, vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

Vtipy mu nejsou cizí

Maďarský velvyslanec ve Vatikánu na twitteru sdílel vtip, který v jeho přítomnosti pronesl papež po přistání na budapešťském letišti. „Víte proč budeme v nebi mluvit maďarsky? Protože trvá věčnost se tuto řeč naučit,” pošeptal mu František. Velvyslanec se neubránil smíchu.

Video  Papežovi ujely nervy: František udeřil ženu, která ho tahala za ruku  - Reuters
Video se připravuje ...

Manowar ( 13. září 2021 02:47 )

To nic lepšího v sekáči neměli,že si vybrala berčálovou zeleň.

lekno ( 12. září 2021 23:02 )

Nepřišli jste o moc, že k vám tenhle „bapež“ nezavítal. Alespoň se vám ušetřili peníze ze št. rozpočtu. Ještě dobře, že nezačal zase umývat nohy mužúm, jak to dělal v minulosti. Sl. prezidentce by to asi taky nebylo příjemný od něho a vúbec, komu něco takového mohlo být příjemné.. Jenom tím tehdy ztrapňoval a stresoval lidi. Copak jim chtěl naznačit, že mají špinavé nohy, proto on je pokorně umyje ? Jistě to nebylo nutný. Falešná pokora. A dnes ovce, které mu vše věří jenom proto, že si nasadí papežskou sutanu..

lekno ( 12. září 2021 22:58 )

To byl tenhle, co umejval a s radostí..

lekno ( 12. září 2021 22:54 )

krapotkin ( 12. září 2021 22:22 )

To byl ten před ním, ale stejně - zlaté časy křížových výprav.

Zobrazit celou diskusi