Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tálibánci bijí lidi s afghánskou vlajkou. A případů veřejných poprav přibývá

Autor: tsv - 
20. srpna 2021
21:00

Příslušníci Tálibánu fyzicky napadají každého, kdo se na veřejnosti ukáže s afghánskou vlajkou. Pořízeno bylo hned několik videí, která obletěla internet. Hnutí přestalo slibovat mír a denně přibývají další a další svědci násilných praktik. Po ulicích Kábulu jezdí extremisté v dodávkách a kontrolují, zda se civilisté chovají v souladu s novými pravidly. Většina lidí se bojí opustit své domovy.

Na jednom z videí je vidět mladý muž na motorce s afghánskou vlajkou přehozenou přes ramena. Okamžitě přitáhne pozornost jednoho z džihádistů, který k němu přistoupí celý zahalený ve vojenském a vlajku mu vezme. Ihned poté ho praští do obličeje, vlajku odnese a naštvaně ji odhodí na podlahu vozidla. Tento záznam ještě patří k těm umírněnějším.

Na jiných videích lze vidět mnohem násilnější útoky. Sem patří i událost, při které jeden z tálibů muže s afghánskou vlajkou zmlátil zbraní. Záznam ukazuje civilistu, který chodil v ulicích Kábulu s vlajkou v ruce. Vrhl se po něm jeden ze zahalených extremistů, který ho několikrát udeřil oběma konci pušky. Napadený muž se během útoku snažil krýt rukama a utíkat. I tak ale schytal minimálně jednu ránu zezadu do hlavy.

Veřejné popravy podle organizace přibývají

Případů, kdy si nošením afghánské vlajky civilisté vysloužili fyzický trest od extremistů, bylo v Kábulu hlášeno minimálně 12. Není ale nutné s sebou mít vlajku k tomu, aby islamisté zaútočili. Stačí stát v okolí kábulského letiště nebo se pohybovat na veřejnosti bez mužského doprovodu.

Kolemjdoucí natočili skupinu tálibů, kteří začali bezdůvodně střílet salvy kulek jen pár metrů od nevinných žen a dětí, které stály poblíž areálu letiště. Humanitární organizace Amnesty International dosud ohlásila několik případů veřejných poprav, napsal server DailyMail.

Usmrceny byly desítky bývalých vládních zaměstnanců, kteří se vzdali Tálibánu. Hnutí se zaměřilo i na ty, kteří se veřejně přimluvili za vzdělávání žen a dívek. Jeden z očitých svědků brutální vraždy skupiny Afghánců humanitární skupině řekl, že se po popravách zeptal islamistů na důvod k jejich zdánlivě neopodstatněné tyranii.

„Zeptali jsme se jich, proč to udělali, a oni řekli, že když je doba konfliktu, všichni zemřou. Že nezáleží na tom, jestli máme nebo nemáme zbraně,“ vyprávěl svědek Amnesty International. Organizace doposud sesbírala stovky podobných svědectví.

Rozzuření tálibové denně vtrhnou do domů stovek Afghánců. Zatýkají muže ve věku vhodném pro vojenskou službu a vydírají rodinné příslušníky všech, kdo kdy spolupracovali s národní nebo zahraniční armádou, vládou nebo mezinárodními organizacemi. Výslechům se nevyhnou rodiny vojáků, tlumočníků a konzulátů.

Ve čtvrtek se při demonstracích Tálibánu vzepřely tisíce lidí. Davy vyrazily do ulic a mávaly afghánskými vlajkami. Džihadisté při příležitosti dne nezávislosti slavili po svém. Vytasili své vlastní černobílé vlajky a oslavovali „vítězství“ nad americkými vojsky.

Video  Zoufalství v Kábulu, dav si předává dítě  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi