Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

„Kunduz padl.“ Tálibán v Afghánistánu rychle dobyl už pět provinčních center

Aktualizováno -
8. srpna 2021
19:10
Autor: ČTK - 
8. srpna 2021
09:45

Radikální islamistické hnutí Tálibán v neděli dobylo severoafghánský Kunduz, metropoli stejnojmenné provincie, která leží u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato hnutí ovládlo i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie na severozápadě Afghánistánu, a později i město Tálikán, které je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Od pátku se tak bojovníci Tálibánu zmocnili v Afghánistánu už pěti správních středisek.

„Kunduz padl. Příslušníci Tálibánu ovládli všechny klíčové budovy ve městě,“ uvedl zpravodaj AFP, který je poblíž tohoto města. Kunduz, ležící asi 300 kilometrů na sever od Kábulu a 50 kilometrů na jih od hranic s Tádžikistánem, od roku 2015 už třikrát padl do rukou povstalců.

Podle zdravotnických činitelů bylo v Kunduzu do místní nemocnice převezeno 14 těl, včetně žen a dětí, a 30 zraněných, informovala agentura Reuters. Mluvčí afghánských bezpečnostních složek večer řekl, že vládní vojska brzy zahájí velkou operaci s cílem dobýt ztracené části provincie zpět. Tálibán tvrdí, že má Kunduz pod kontrolou takřka celý.

Padlo i město obléhané několik měsíců

Příslušníci hnutí navíc pronikli i do centra Saripúlu, který je správním střediskem stejnojmenné provincie na severozápadě země. "Příslušníci Tálibánu obklíčili armádní jednotku na předměstí. Všechny ostatní části města už ovládli," řekl AFP člen místní provinční rady. Předtím poslankyně Aziza Žalisová uvedla, že povstalci pronikli do centra města a že se bojuje v jeho ulicích.

Posledním správním střediskem, které padlo do rukou Tálibánu, je Tálikán v provincii Tachár na severu země, oznámili agentuře AP místní zákonodárci. Město podle nich bylo v obležení Tálibánu několik měsíců. Tachár je důležitou provincií pro severní alianci bojovníků proti Tálibánu, kteří se v roce 2001 připojili ke Spojenými státy vedené koalici, aby radikální milici svrhli.

Tálibán v poslední době výrazně upevňuje své pozice. Hnutí začalo postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od té doby, co se vojáci Spojených států a NATO letos na jaře začali ze země stahovat.

Bojovníci Tálibánu, který v letech 1996 až 2001 reálně vládl zhruba nad třemi čtvrtinami země, v pátek ovládli město Zarandž, metropoli provincie Nimrúz na jihozápadě země. V sobotu se pak zmocnili Šibirchanu, správního střediska severoafghánské provincie Džauzdžán.

krtek. ( 8. srpna 2021 19:36 )

jen změnili taktiku, nechají taliby obsadit mesta a ty pak vybombardujou, je to efektivnejsi nez je lovit nekde v horach

Zobrazit celou diskusi