Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Rukojmí vražedného státu.“ Libanonci kvůli výbuchu s 207 mrtvými volají po spravedlnosti

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
18:20

Tisíce Libanonců se ve středu shromáždily poblíž bejrútského přístavu, aby si připomněli první výročí mohutné exploze, která si vyžádala životy více než 200 lidí, tisíce dalších zranila a zdevastovala rozsáhlé části města. V přístavu před rokem vybuchlo velké množství roky špatně uskladněného dusičnanu amonného. Žádní vysoce postavení činitelé ale dosud nebyli postaveni před soud, což vedlo k četným protestům. Spravedlnost pro oběti požadují také účastníci dnešní vzpomínkové akce.

Výbuch v bejrútském přístavu byl jednou z nejsilnějších nejaderných explozí, která byla kdy na světě zaznamenána. Otřesy byly cítit až na více než 240 kilometrů vzdáleném Kypru.

Vyšetřování nicméně postupuje pomalu, řada žádostí o odebrání imunity vysoce postaveným politikům a bývalým činitelům byla zamítnuta. Všichni lidé, které chtěli libanonští vyšetřovatelé vyslechnout, jakékoliv pochybení odmítli.

„Nezapomeneme a nikdy jim neodpustíme. Pokud je nebudou schopni postavit před spravedlnost, uděláme to sami vlastníma rukama,“ řekla Hijám Bikaíová. Byla oblečená v černém a držela fotografii svého syna Ahmada, který zemřel, když na jeho auto při explozi spadla zeď. Na velkém transparentu na budově u přístavu stálo: „Rukojmí vražedného státu“.

Macron: Politici dluží vysvětlení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Paříži na mezinárodní konferenci k prvnímu výročí výbuchu v Bejrútu přislíbil Libanonu finanční i hmotnou pomoc, včetně vakcín proti covidu-19. Řekl také, že libanonští lídři dluží svým občanům pravdu, a kritizoval libanonské vládnoucí elity za neschopnost řešit ekonomickou krizi, která je označována za nejhorší od občanské války z let 1975 až 1990.

Při setkání s věřícími povzbudil obyvatele Libanonu také papež František a řekl, že si velmi přeje Libanon navštívit.

Škody způsobené výbuchem jsou stále vidět v mnoha částech Bejrútu. Přístav vypadá jako místo, kde vybuchla bomba. Obrovské obilné silo, které stálo vedle přístavu a které v letech 1968 až 1970 postavil pardubický podnik Průmstav, dosud nebylo opraveno. Po explozi zůstala stát jen jeho část.

K přístavu pochodoval dav tisíců lidí. Mnozí nesli libanonské vlajky a fotografie zemřelých. Později odpoledne se na místě uskuteční modlitba za zemřelé, a to ve stejný čas, kdy došlo k výbuchu.

Krátce po explozi z dokumentů vyplynulo, že tuny ledku byly od roku 2014 nedbale uskladněny v přístavu v blízkosti jiných hořlavin a že o tom během let několik vysoce postavených činitelů vědělo, ale nic neudělali. To vyplývá také ze zprávy lidskoprávní organizace Human Rights Watch, která byla zveřejněna tento týden. Vyšetřování dosud nezodpovědělo mnoho klíčových otázek, jako například kdo objednal přepravu chemikálií a proč úředníci ignorovali opakovaná varování.

Agentura Reuters loni v srpnu informovala, že premiér Hasan Dijáb a prezident Michel Aún byli loni v červenci varováni, že chemikálie v přístavu představují bezpečnostní hrozbu a že by při výbuchu mohly zničit hlavní město. Aún řekl, že je připraven svědčit, pokud to bude zapotřebí, a že podpoří nestranné vyšetřování. Dijáb řekl, že má čisté svědomí; po výbuchu rezignoval, leč stále vede přechodnou vládu, když ji jiní kandidáti koalice nesestavili.

Video  Totální zkáza: Explozi v Bejrútu zachytily kamery nemocnice  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi