Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří výbuch otřásl chemičkou: Dva mrtví a po smrti i 4 pohřešovaní v Leverkusenu?

Aktualizováno -
28. července 2021
16:48
Autor: for, ČTK - 
27. července 2021
11:50

Nejméně dva lidské životy si vyžádala exploze chemičky v západoněmeckém Leverkusenu. Dalších 31 lidí bylo zraněno, z toho pět osob vážně. Čtyři zaměstnanci jsou pohřešovaní. Sdělilo to podle deníku Die Welt město Leverkusen. Do vzduchu vylétla část chemické továrny v areálu společnosti Chempark Currenta. Kvůli výbuchu byla uzavřena frekventovaná dálnice A1, uvedla dopoledne na twitteru policie. Příčina exploze a rozsah škod zatím nejsou známy.

Výbuch nastal v úterý v západoněmeckém městě Leverkusen, jak informovala agentura Reuters. Podle provozovatele společnosti Chempark Currenta jsou zasažena místa, kde se spaluje odpad. 

Sociální sítě zaplnily snímky a videa z okolí výbuchu. Do vzduchu se valí hustý dým plný zplodin. Policie a německá vládní agentura pro civilní ochranu varovala obyvatele před „extrémním nebezpečím“ a prosila, aby lidé zůstali doma a neotevírali dveře ani okna. Po 13. hodině varování změnila na rizikovou situaci, jelikož požár byl uhašen.

„Kdokoli je venku, měl by určitě jít dovnitř,“ uvedli němečtí hasiči podle stanice WDR. Stanice také informovala o několika svědcích, kteří dle svých slov uslyšeli výbuch a krátce na to viděli, jak se z podniku vyvalil oblak kouře. Úřady v Leverkusenu preventivně uzavřely vstupy na dětská hřiště, lidé by neměli jíst žádné ovoce ani zeleninu ze svých zahrad.

Provozovatelé areálu Chempark, který leží asi 20 kilometrů severně od Kolína nad Rýnem, uvedli, že příčina exploze je nejasná. Příčinu a rozsah škod zatím nezná ani policie.

Po explozi vyjeli na místo ve velkém počtu hasiči, záchranáři a policisté.

Zcela uzavřena byla dálniční křižovatka Leverkusen-West a dálnice A1 mezi Leverkusenem a Kolínem nad Rýnem i části dálnic A59 a A3, stejně jako leverkusenský západní okruh, který vede kolem doutnajícího objektu.

hades ( 27. července 2021 19:42 )

A jak to asi likviduje planetu?

Jakýkoli malý pšouk od sopky toho vyprodukuje daleko víc.

hades ( 27. července 2021 19:41 )

A jak? Spláchnou ho na zem?

hades ( 27. července 2021 19:39 )

Další debil. Vy tady máte někde hnízdo?

hades ( 27. července 2021 19:37 )

A co takhle se vrátit na emaminky?

Když jseš blbá, tak to alespoň neventiluj.

hades ( 27. července 2021 19:34 )

Lépe mlčet a vypadat jako hlupák, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti. A. Lincoln

Zobrazit celou diskusi