Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Netanjahu po letech končí: V nové izraelské vládě se vystřídají dva premiéři

Aktualizováno -
2. června 2021
23:11
Autor: ČTK - 
2. června 2021
22:50

Lídr izraelské opozice Jair Lapid oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, že se mu podařilo sestavit vládní koalici. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentskou kancelář. Dohoda znamená konec dvanáctiletého období Benjamina Netanjahua na postu izraelského premiéra. Přišla jen krátce před koncem lhůty, kterou Netanjahuovi oponenti měli na vyjednávání o vládě, a podle agentury AP zabránila tomu, že by Izraeli hrozily páté parlamentní volby během pouhých dvou let. Ty poslední se konaly 23. března.

V nové izraelské vládě bude nejdříve premiérem šéf krajně pravicové strany Jamina (Pravice) Naftali Bennett, ve funkci ho má 27. srpna 2023 vystřídat Jair Lapid z centristické strany Ješ Atid. Do té doby se zřejmě ujme postu ministra zahraničí.

V koalici budou zastoupeny menší i středně velké strany napříč politickým spektrem. Vůbec poprvé v dějinách Izraele do ní vstupuje i uskupení zastupující arabskou menšinu. Podle agentury Reuters se Netanjahuův tábor pokusí v příštích dnech koalici připravit o velmi těsnou většinu, jakou v parlamentu má, a získat její poslance na svoji stranu.

Agentura DPA uvádí, že jako o pravděpodobném termínu, kdy by měla nová vláda složit přísahu, se mluví o 14. červnu, do té doby však musí vládu podpořit prostá většina ze 120členného parlamentu.

Zobrazit celou diskusi