Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nepopsatelný smutek v Kazani: Rodiče pohřbívají zabité školáky, střelec putoval do vazby

Aktualizováno -
12. května 2021
22:33
Autor: ČTK - 
12. května 2021
14:55

V ruském Tatarstánu dnes lidé drží smutek za oběti úterní střelby v jedné ze škol v Kazani, kterou rozpoutal její bývalý student. Při jeho útoku zahynulo devět lidí včetně sedmi žáků a více než 20 osob utrpělo zranění. Lidé přinášeli celou noc ke škole číslo 175 v tatarstánské metropoli květiny, svíčky i hračky, píše agentura AFP s odkazem na místní média. Pachatel se ke zločinu přiznal a soud, před nímž dnes stanul, na něj uvalil dvouměsíční vazbu, v níž vyčká na proces.

Vlajky na mnoha veřejných budovách v Tatarstánu jsou na půl žerdi. Většina z obětí jsou děti ve věku 13 a 14 let, zemřely také dvě zaměstnankyně školy včetně 25leté učitelky angličtiny, která se pokusila žáky bránit a s níž se na dnešní pohřeb přišlo podle fotografií z místa rozloučit mnoho lidí. Někteří žáci se pokusili zachránit skokem z oken ze třetího patra.

Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). Státní smutek po střelbě ve škole v ruské Kazani, (12.05.2021). | Reuters

Dohromady bylo hospitalizováno 23 lidí, stav je už u všech stabilizovaný, upřesnila agentura Interfax. Dříve média informovala, že šest osob bylo v nemocnici ve vážném stavu. Útočník byl zadržen. Ruský Červený kříž vyhlásil sbírku pro rodiny, kterých se tragédie dotkla.

Bezpečnostní a protikorupční výbor dolní komory ruského parlamentu doporučil poslancům, aby schválili v prvním čtení návrh zákona o zpřísnění pravidel pro udělení licence na pořízení zbraně. Dříve prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov sdělil, že Putin po tragédii v kazaňské škole nařídil bezodkladně propracovat zpřísnění pravidel.

Útočil bývalý student

Střelbu ve škole rozpoutal devatenáctiletý Ilnaz Guljavijev, bývalý žák školy, legálně drženou zbraní. Podle zpravodajského serveru Meduza tatarstánské úřady potvrdily, že zosnoval útok sám, i když původně některá média informovala, že měl komplice. Povolení k pořízení zbraně dostal 28. dubna, necelé dva týdny před útokem, upřesnil ruský poslanec Alexandr Chinštejn.

Podle videa, které zveřejnil ruský informační kanál Mash, kráčel maskovaný útočník ke škole se zbraní v rukou, aniž ji schovával. Ochranka ve škole již několik let nebyla, pouze tlačítko, kterým se signalizuje nebezpečí. Střelec použil stejnou brokovnici jako osmnáctiletý student školy, který v roce 2018 usmrtil 20 lidí v Kerči na anektovaném Krymu, uvedl Mash.

Vyšetřovatel při dnešním slyšení u soudu podle agentury TASS mimo jiné řekl, že Guljavijev v prvním patře poblíž vstupu do kabinetu učitelů angličtiny položil podomácku vyrobené výbušné zařízení. Zda ho aktivoval, z agenturní zprávy není zcela jasné, nicméně někteří svědci o výbuchu mluvili. Podle vyšetřovatele útočník ze své zbraně vypálil 17 střel.

Žákyně: Tiše jsme seděli u oken

Úterní události popsala ruské redakci BBC žákyně 10. třídy Alisa. Ta se účastnila hodiny angličtiny, když začaly být slyšet rány a posléze střelba. Alisini spolužáci běželi k oknům, protože z druhého patra se dalo dostat na zem přes římsu. Alisa to však nestihla. „Cestou jsem zaběhla do jiné třídy a řekla jsem, že se střílí. Potom ředitel z reproduktoru oznámil, že se máme zavřít,“ vypověděla Alisa.

„Tiše jsme seděli u oken. Slyšeli jsme výstřely, výbuchy a křik. Potom někdo zaklepal na dveře. Mysleli jsme si, že to může být přímo on. Nereagovali jsme,“ uvedla. Po nějakém čase dveře třídy vylomili příslušníci speciálních policejních jednotek a vyvedli školáky na zadní dvůr. Mezitím se k budově školy seběhli rodiče. „Ty ale (dovnitř) nepouštěli. Někteří z nich křičeli ‚Vraťte nám naše děti!‘ Obrázek to byl strašný, panika,“ popsal BBC místní novinář.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 12. května 2021 19:04 )

Byl to agent amíků.

Zobrazit celou diskusi