Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Katastrofa u Smolensku: Pietu Poláků po 11 letech doplňují demonstrace odpůrců koronaopatření

Autor: ČTK - 
10. dubna 2021
12:10

Polsko si v sobotu připomíná 11. výročí letecké katastrofy u ruského Smolenska, kde v troskách vládního letounu zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Oficiální pietní akce, mimo jiné kladení věnců a projevy nejvyšších představitelů, podle médií provázejí přísná bezpečnostní opatření. Současně se chystají demonstrace, například podnikatelů nespokojených s vládní pomocí během pandemie covidu-19.

Ani 11 let od neštěstí, při kterém Polsko přišlo o významnou část svých politických a vojenských špiček, neutichá spor o příčiny a odpovědnost za katastrofu dělící polskou politiku. Konzervativci, kteří jsou posledních šest let u moci v čele s Kaczyńského bratrem, dvojčetem Jaroslawem, stále tvrdí, že za tragédii může nedbalost tehdejší vlády vedené vůdcem liberálů Donaldem Tuskem.

Ruské vyšetřování příčin nehody přičetlo svého času katastrofu chybám špatně vycvičené posádky pokračující v pokusu o přistání i za nulové viditelnosti. Tehdejší polské vyšetřování k tomu přidalo i spoluvinu ruských dispečerů, kteří za daného počasí a stavu letiště nezakázali vládnímu letadlu přistát. Ruská strana dodnes nevydala Varšavě trosky letadla. Tvrdí, že kriminální vyšetřování nehody dosud neskončilo.

Atentát? Důkazy i po 11 letech chybí

„Jedenáct let po Smolensku Kaczyński opustil své letité tirády o atentátu,“ napsal v dnešním komentáři zpravodajský server Onet. „Za celou dobu vlády (Kaczyńského strany) Právo a spravedlnost (PiS) prokuratura nenašla žádné důkazy o atentátu, jen každý rok sděluje, že vyšetřování je v ,klíčové fázi‘.“

PiS před získáním moci v roce 2015 přišel s hypotézou, že Smolensk byl nejspíše atentátem a že před osudným letem se Tuskova vláda spikla s Rusy a poté tajila příčiny katastrofy. Nynější kapitulace na hypotézu o spiknutí a atentátu ve Smolensku podle serveru svědčí o tom, že Kaczyńského strana se po pěti letech vlastního vyšetřování ocitla ve slepé uličce a nenašla pro tato tvrzení důkazy. Kdyby prokurátoři chtěli postoupit kupředu, museli by napadnout dogmata Kaczyńského strany o nechybujících pilotech, o výbuších na palubě letadla a o atentátu. To si ale prokuratura netroufne udělat, uvedl Onet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi