Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Taková zima, že leguáni padají ze stromů. Florida varuje před chladným počasím

Autor: Mii - 
27. prosince 2020
18:59

Přichází to každý rok, ale vždy je to zpráva, která překvapí. Národní meteorologická služba v Miami varovala, že v americkém státě Florida poslední dny panuje nezvykle velká zima, kvůli které hrozí padající leguáni ze stromů. Tito plazi jsou ve státě přemnoženi, vyskytují se téměř všude a nezvládají nízké teploty. V chladu se přestanou hýbat, a v takovém případě mohou spadnout ze stromu. Třeba i někomu na hlavu. Upozornila na to televize CBS News.

Chladné počasí má na Floridě panovat zejména tento víkend. Varování před padajícími leguány bylo ze strany meteorologů myšleno naprosto vážně, na možnost plazů, kteří mohou spadnout, upozornili na twitteru. Ke zprávě připojili i grafiku, která vysvětluje, proč takto leguáni na chlad reagují a co se s nimi děje.   

Stejně jako ostatní plazi, leguáni nejsou schopni produkovat vlastní teplo. Jsou závislí na slunci, a když ho nemají, omezují svou pohybovou aktivitu, aby ušetřili energii. V extrémních podmínkách, jako v déle trvajícím chladu, se přestanou hýbat úplně. Jakmile se oteplí, zase ožijí. Nehybní leguáni v ulicích Floridy tedy nejsou mrtví.

Upozorňuje na to i Ron Magill z miamské zoo. Uvedl, že čím větší leguán je, tím déle vydrží odolávat chladu. Někteří se před zimou naučili vyhrabávat si nory, ve kterých se skrývají a kde těžké podmínky lépe snášejí. Jiní se uchylují k vodě, protože má vyšší teplotu než vzduch. Nicméně pokud by zima trvala dlouho, eventuálně by leguáni zemřeli.

Na Floridě je tento plaz přemnožený, místní jej považují na škůdce. Úřady proto podporují lovení. Jde o velké zvíře, které v dospělosti může dorůst až dvou metrů, do délky se započítává ocas. Mimo jih USA jsou leguáni zelení populárním domácím mazlíčkem.

frantacizek ( 27. prosince 2020 19:31 )

připomínají mi jednoho kamaráda, ale my ho vždycky uložíme, když se přestane na party hýbat

Zobrazit celou diskusi