Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Nashvillu útočil místní muž (63), myslí si FBI. Exploze vyřadila pohotovostní systémy tří států

Autor: ČTK - 
26. prosince 2020
23:02

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) identifikoval člověka spojeného s páteční explozí v centru Nashvillu, která zranila tři lidi a způsobila značné materiální škody a problémy s telekomunikacemi v širokém okolí. Vyšetřovatelé nyní prohledávají dům na předměstí, který by mohl patřit osobě spojené s incidentem, napsala agentura AP s odkazem na FBI a nejmenované činitele. Podle místních médií stojí za útokem třiašedesátiletý Anthony Quinn Warnera.

Nashvillská policie přijela v pátek ráno místního času (po poledni SEČ) do vylidněného centra města na základě ohlášení údajné střelby. Na místě však našla jen obytný vůz, z něhož se do okolí hlasitě ozýval nahraný záznam varující před brzkým výbuchem. Vozidlo pak o několik minut později skutečně explodovalo. Policisté v okolí výbuchu objevili lidské ostatky, stále však není jasné, zda souvisí s incidentem.

Výbuch způsobil rozsáhlé výpadky komunikace, protože zasáhl centrální kanceláře telekomunikační společnosti AT&T její telefonní a síťové ústředny. Podle agentury AP nefungují policejní pohotovostní systémy ve státech Tennessee, Kentucky a Alabama, výpadek komunikace hlásí rovněž několik nemocnic. V blízkém okolí rovněž není mobilní signál. AT&T se však zatím nevyjádřila k tomu, kolik lidí celkově incident a přerušení jejích služeb zasáhlo.

Výpadek dočasně přerušil provoz na letišti v Nashville, dnes však již lety normálně pokračují. V centru města však úřady z bezpečnostních důvodů vyhlásily zákaz vycházení. Policie později uvedla, že v okolí místa činu nenalezla žádné další výbušniny.

„Ty škody jsou ohromující a je zázrak, že žádný z obyvatel nezemřel,“ řekl dnes při prohlídce místa činu guvernér státu Tennessee Bill Lee. Dodal, že požádal o federální pomoc. Exploze poškodila nejméně 41 budov.

Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že se jednalo o úmyslný útok, stále však podle nich není jasný motiv ani konkrétní cíl. Na základě nově získaných informací však nyní prohledávají dům ve městě Antioch na předměstí Nashvillu, řekl AP zvláštní agent FBI Jason Pack. Podle dalších nejmenovaných zdrojů je majitel domu spojený s incidentem.

Skupina místních podniků a televizních moderátorů ve snaze o rychlé dopadení viníka nabídla dohromady 315.000 dolarů za informace, které by vedly k jeho dopadení a vyjasnění celého incidentu. „Naše ulice si nelze nechat terorizovat takovým způsobem,“ napsal moderátor Marcus Lemonis, který přislíbil čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun) z celkové částky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi