Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další bondovka se opozdí, policie natočila náhradu: Štěňata 007 s povolením k roztomilosti

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
24. listopadu 2020
21:50

Pandemie koronaviru odložila řadu premiér hollywoodských trháků, včetně 25. dobrodružství agenta 007 s názvem Není čas zemřít. Jako malou útěchu policie anglického hrabství West Midlands natočila svou vlastní bondovku. Fešák Daniel Craig tu má nebezpečnou konkurenci: v hlavní roli vystupuje vrh policejních štěňat.

„Policie West Midlands uvádí: Rider, M, Miss Moneypenny, Bond… Jako Bondovský vrh.“ A spouští se akce plná útěků zpoza mříží, luxusních sporťáků i ikonických drinků. Totiž mříže jsou ohrádka pro štěňata, kterou Miss Moneypenny zdatně překonává. Fára jsou dětské hračky a typické sklenice na Martini obsahují nějakou nealko dobrotu.

Příslušníci tohoto vrhu, zvaného bondovský, dostali jména po agentovi 007 a jeho kolezích. Narodili se totiž 7. září; a pozor, štěňat plemene belgický ovčák malinois bylo hned jedenáct. I jejich zasloužilá máma má jméno z detektivek: Miss Marple, podle hrdinky knih Agathy Christieové.

I jindy jsou chovatelé podobně kreativní: už tu byly vrhy Hvězdných válek (Han Solo je moc dlouhé, tak se vlčák jmenuje Hans…), Tlapkové patroly (Skye a spol.), Hry o trůny (s malou drsňačkou Aryou a tmavými samci Starkem, Stavrosem a Snowem)… A když před rokem stanice slavila 25 let a narodila se šesterčata německého ovčáka, o jménech bylo taky jasno: Ross, Monica, Chandler, Rachel, Phoebe a Joey. Čtvrtstoletí totiž taky slavil seriál Přátelé.

Sotva se bondovští prckové narodili, začali se služebním výcvikem: „Každé štěně podstupuje strukturovaný rozvojový plán. Raná socializace a neurostimulace začínají okamžikem jejich narození,“ popisuje web psí jednotky. Jinými slovy, zvykají si na lidi a učí se používat své nosy, páníčci jim totiž schovali pochoutky.

Chovná stanice policejních psů se nachází ve vesnici Balsall Common, mezi Birminghamem a Coventry v šestimilionovém hrabství West Midlands. Právě tady se cvičí chlupáči nejen pro Birmingham a okolí, ale i pro policejní sbory skoro celého Spojeného království. Jak uvádí web psí jednotky: „Program také rozvíjí psy na prodej vládním agenturám a institucím po celém světě, jakož i soukromým organizacím.“ Malé štěně stojí tisíc liber bez DPH (29 600 Kč), vycvičený pes desetinásobek.

Bond a kolegové tak půjdou do služby nejen ve West Midlands, někteří už mají „umístěnky“ v metropolitní policii hlavního města, malý Bane už se přestěhoval do hrabství Lincolnshire. Budou se učit bojovat a/nebo čichat třeba výbušniny, zbraně, peníze, drogy, elektroniku - specializace jsou různé.

Video policie zveřejnila coby náborový klip, hledá lidi na nejrůznější pozice. A kdo by snad nesplňoval požadavky na strážce zákona, může pomáhat s policejními psy. Sbor stále potřebuje dobrovolníky, kteří by se na rok ujali štěňat, než budou velká a vycvičená, aby mohla k psovodům.

Má to výhody i nevýhody. Policie hradí veškeré výdaje, ale práce je to dobrovolná – a náročná. „Tato štěňata nejsou mazlíčci, ale psí sportovci. Jsou energická, živá, silná a rychle rostou,“ popisuje policie. „Potřebují hodně pozornosti a spoustu strukturované stimulace, aby nezlobila. Nebudou to žádní gaučoví psíci, co prospí celý den.“

Smutné je, že vám štěně po roce seberou. Na druhou stranu se zase můžete přihlásit o nové, zvláště pokud máte právě malá štěňata ze všeho nejraději.

A kdo naopak preferuje vyzrálejší psy a delší vztahy, může se za podobných podmínek ujmout chovné feny. Těch má policejní chovná stanice zhruba padesátku, různých ras. Obvykle rodí do svých osmi let. Sice aktivně neslouží, přesto jde o výběrové jedince: „Byly testovány, aby splňovaly předpoklady na služební psy. Jsou tak extrémně energické, silné, inteligentní a náročné.“ I s nimi je nutné chodit na cvičák a aktivně se o ně starat, podobně jako s vysloužilými služebními psy, kteří také potřebují nové páníčky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi