Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky mrtvých, 109 pohřešovaných: Střední Amerikou se řítí bouře Eta, zasáhne i Floridu

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2020
09:25

Bouře Eta, která si ve Střední Americe vyžádala desítky mrtvých a více než stovku pohřešovaných, nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a blíží se k břehům Kuby. S odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom informovala agentura AP. Následně by měla zasáhnout i jih Floridy, americký stát i ostrovní země vydaly před tropickou bouří varování. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.

Střed bouře se v sobotu večer východního času (neděli ráno SEČ) nacházel zhruba 220 kilometrů jihozápadně od středokubánského města Camagüey. Bouře se směrem k severovýchodu pohybovala rychlostí 20 kilometrů za hodinu, doprovázená vichrem o rychlosti 100 kilometrů za hodinu. K největšímu ostrovu Karibského moře dorazí podle předpovědi během dneška a v pondělí brzy ráno by měla zasáhnout jižní cíp Floridy.

Podle NHC mohou bleskové záplavy způsobené vydatnými srážkami zasáhnout Kajmanské ostrovy, Jamajku a Bahamy. Floridský guvernér Ron DeSantis v sobotu v osmi okresech vyhlásil stav nouze a jejich obyvatele vyzval, aby se zásobili.

Úřady středoamerických států od Panamy po Mexiko, na jejichž břehy Eta v úterý dorazila jako silný hurikán čtvrté kategorie, stále sčítají ztráty na životech i škody způsobené sesuvy půdy a záplavami. Očekává se, že bilance obětí dále poroste.

Nejhůře zasaženým státem v regionu je patrně Guatemala, kde bylo potvrzených 15 úmrtí, ale nejméně 109 lidí se pohřešuje. Záchranné týmy po některých z nich pátrají ve zhruba 150 domech, které v odlehlé vesnici v regionu Alta Verapaz zavalily sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti.

Dalších nejméně 20 lidí zabila bouře v Hondurasu, pět v Panamě a po dvou v Kostarice a v Nikaragui. Nejméně 20 obětí hlásí Mexiko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi