Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stopy teroru z Vídně vedou na Slovensko. Útočník tam koupil munici do vražedné zbraně

Aktualizováno -
3. listopadu 2020
14:10
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2020
13:05

Muž považovaný za pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni navštívil v polovině července Slovensko, aby si zde obstaral munici pro útočnou pušku kalašnikov. Dnes o tom informoval portál rakouského listu Heute. Tento typ zbraně byl při útoku použit spolu s další ruční střelnou zbraní a také mačetou, uvedl list. Slovenská policie v reakci pouze uvedla, že na případu spolupracuje s rakouskými kolegy.

Mladík na Slovensko údajně jel se svým známým. K cestě použil auto matky jistého Kosovana, kterého policie podle deníku považuje za jeden z jeho podezřelých kontaktů, neboť je úřadům několik měsíců či let znám svými radikálními postoji.

Slovenská policie v maximální možné míře spolupracuje s partnery z Rakouska ohledně teroristických útoků a poskytuje jim všechny relevantní informace. Jsme v úzkém kontaktu a prověřujeme možný pohyb podezřelých osob i na území Slovenské republiky,“ sdělila mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová na dotaz ČTK.

Radikální názory zastával i zabitý útočník, který se v roce 2018 pokusil přes Turecko vycestovat do Sýrie, kde se chtěl přidat k teroristickému uskupení Islámský stát. Loni 25. dubna byl odsouzen ke 22 měsícům za teroristické spolčení. Podmínečně propuštěn byl 5. prosince s tím, že vzhledem k nízkému věku spadal pod jurisdikci pro mladistvé.

V případě teroristických útoku v Evropě to není poprvé, co média Slovensko zmiňují. Ze Slovenska podle médií pocházely zbraně, které teroristé použili při útoku v Paříži v lednu 2015. Jednalo se zřejmě o takzvané expanzní zbraně známé jako „plynovky“, které byly upraveny tak, aby v nich nemohlo být použito klasické střelivo. Takto znehodnoceným zbraním ale lze obnovit jejich plnou funkčnost.

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku.  - Reuters
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 3. listopadu 2020 18:31 )

To tak uplne ne...Ovsem kdyz je mrtvy, nekdo to asi musel lidove receno bonznout...Urcite se tim nechlubil v kavarne...

PPP150W ( 3. listopadu 2020 17:39 )

Opravdu si myslíte, že AK47 je česko-slovenská zbraň?

PPP150W ( 3. listopadu 2020 17:32 )

Váš problém tví v tom, že předpokládáte, že si náboje kupoval oficiálně.

sorgedoktor ( 3. listopadu 2020 14:57 )

tak nejak nechapu, ze si na Slovensku bez vetsich n obtizi koupil naboje dso toho Kalasnikova. Kdyby nebyl ten Covid zajedu do Bratislavy , ze bych , chtel naboje do pistole, do kulovnice.A ze pletim casch.
Hrozne by mne zajimalo, jestli by na mner zavolali Polici, nebo rekli ze nemam papiry..Zohle co tady cteme, to je ponekud podivne..

viho ( 3. listopadu 2020 14:31 )

Ideologie většinou slouží zločincům k legitimizaci zločinů. Ať už je to islamizmus nebo křižáctví, vždycky za tím jsou konkrétní lidé, kteří chtějí páchat zlo, obohatit se, atd. Z čistě duchovních pohnutek většinou nikdo zvěrstva nepáchá, pokud to není psychopat.

Zobrazit celou diskusi