Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nájezdy SUV i zbrojení. Španělští pašeráci drog jsou zoufalí, dochází jim peníze

Autor: mav - 
10. října 2020
19:19

Drogoví pašeráci v jižním Španělsku eskalují násilí proti policii, jak jim vysychají zdroje. Přes tucet policistů bylo zraněno, když do nich najela SUV řízená pašeráky, kteří jsou stále více „švorc a zoufalí“, píše španělský deník El País. A přituhuje i na trhu s marihuanou.

Antonio Tejón, neslavně proslulý vůdce drogového klanu Castaña, sedí za stolem se svými nejvyššími spolupracovníky a dvěma arabskými dodavateli. Vydává rozkaz: „Teď zrovna jsem na svobodě, ale do vězení můžu jít každou chvílí. Každý dostane zaplaceno; nechci, aby kdokoliv musel žebrat. Ale musíme získat zpátky vše, co jsme ztratili.“

Podle místního příslušníka četnictva Guardia Civil se tato schůzka uskutečnila 3. září v bytě v Sotogrande, luxusní uzavřené komunitě v San Roque na jihu Španělska. O 48 hodin později byl v Algecirasu v provincii Cádiz těžce zraněn policista, když do něj najelo SUV chránící drogovou zásilku.

Nebyl to první útok na policistu – naopak mu tři jiné předcházely – ale po tomto četnictvo a státní policie vyvodily, že série útoků není náhoda. „Bylo to jasné znamení, že příkaz přišel shora,“ říká příslušník specializující se na boj s pašováním hašiše. V jižních provinciích Cádiz a Málaga už bylo zraněno přes tucet jeho kolegů. „Jsou na mizině a zoufalí,“ dodává četník, který výše popsal schůzku klanu Castaña. „Jejich drogové skrýše jsou prázdné, jsou v koncích.“

Policisty znepokojuje nejen najíždění SUV, také stále častěji zabavují zbraně. „Předtím to byla výjimka, obvykle je používali na obranu před jinými gangy, aby je neokradly,“ říká policista z Málagy. „Teď je to nebezpečnější.“

Speciální bezpečnostní plán ministerstva vnitra od poloviny roku 2018 ztížil přepravu hašiše přes Gibraltarský průliv. Březnový lockdown kvůli koronaviru i následná policejní vyšetřování zvýšily frustrací pašeráků. Zatímco skrýše hašiše se rychle vyprazdňují, poptávka ze španělských i evropských trhů zůstává vysoká.

„Na kantábrijském pobřeží v severním Španělsku se cena hašiše ztrojnásobila,“ vysvětluje policejní specialista na pašování hašiše. „Ač ho přichází méně, hraje se o víc.“ A tak narkobaroni přitvrzují. „Platí svým zaměstnancům víc, jelikož musejí víc riskovat,“ popisuje policista z Málagy.

Zpátky v base

Podle řady agentů místního četnictva útoky vypadají jako dílo Antonia Tejóna, jenž s bratrem Franciskem (známý jako Isco) ovládá obchod s hašišem v jižním Španělsku, což jim odhadem vyneslo 30 milionů eur (813 mil. Kč).

Antonio byl v červenci po justiční chybě propuštěn z vězení a dal najevo, že se ke svému byznysu neotočí zády. Na oné schůze 3. září v San Roque naznačil, že mu současná situace nedala jinou možnost než zaplatit svému týmu, utratit zbývající hotovost (jejíž zdroje policejní razie těžce redukovaly) a za každou cenu doplnit zdroje. „Taktikou je, že vůz vepředu najede do policejního auta, zatímco vůz vzadu, naložený drogami, ujede,“ říká příslušník z Cádizu.

Jak předvídal, v polovině září se Antonio Tejón vrátil do vězení. Navzdory tomu i četným útokům mají policisté navrch. „Pašeráci začínají mít strach,“ říká agent četnictva z okresu Campo de Gibraltar. „Není hašiš, nejsou peníze. I když se snaží nahradit ztracenou pozici marihuanou, nebude to totéž.“

Gangster, nebo hrdina?

Právě marihuana je ve Španělsku na vzestupu, produkce silně narůstá, píše El País. A s ní i násilí organizovaných skupin.

„Katalánsko je epicentrem evropského nelegálního trhu s marihuanou,“ konstatuje report katalánské regionální policie a varuje před rozvojem „narkoekonomiky“ a „cannabisové kultury a identity“.

„Gangsteři mají svou přitažlivost, jsou vnímáni až jako idoly,“ popisuje pro El País Ana Villagómezová, protidrogová prokurátorka Andalusie. „Jsou v tom zapleteny i malé děti a mládež i jejich rodiny, které v tom nevidí nic špatného.“ Důsledkem je i korupce, vyšetřováno je stále víc policistů.

Přírodní droga?

Součástí problému je, že společnost marihuanu akceptuje, vnímá ji jako měkkou drogu. „Ti kriminálníci vždycky nepocházejí z klasického drogového podhoubí,“ dodává zdroj. „Proti marihuaně není takový odpor a jde o hodně peněz.“

Dokonale legálně lze vydělat na technickém zajištění pěstitelů. Vnitřní pěstírny (jež představují 65 % operací odhalených katalánskou policií) jsou vysoce profesionální: hnojiva, regulace osvětlení, automatické zavlažování, ventilace… Policisté našli i mobilní reflektory poháněné elektromotory, jež se hýbou, aby rozšířily světelné pokrytí, či „chytré“ systémy řízené na dálku přes počítače.

Narazili i na elektrikáře a techniky, kteří zaváděli pěstírnu v Gironě, nebo realitní kanceláře nabízející nemovitosti pro pěstírny. Venkov je bohatý na řídce osídlené oblasti a kvůli realitní krizi je k dispozici spousta prázdných budov. A navrch grow shopy, které legálně prodávají semena a hnojivo, a cannabis kluby, jež příležitostně kriminální organizace využívají k pašování.

2. října se Guardia Civil pochlubila velkým zátahem na sofistikovanou síť pěstíren, kdy zatkla 14 lidí a zajistila statisíce eur. „Zadrženo bylo přes 2100 rostlin různých odrůd cannabisu. V jedné lokalitě se nacházela laboratoř vybavená nejmodernější technologií pro genetickou manipulaci odrůd. 20 milionů semen by přineslo přes 100 milionů eur (2,7 mld. Kč),“ shrnují četníci. „Pro svůj marketing organizace nahrávala na sociální sítě videa propagující své odrůdy cannabisu.“ A podobné větší i menší „úlovky“ hlásí četnictvo nejméně dvakrát za týden.

Eskalace násilí

Katalánská policie varuje, že nárůst nabídky může přilákat organizované gangy. „Ovládnout trh lze jedině násilím,“ varují policejní zdroje. A násilí se už projevuje. Koncem srpna byli zabiti dva lidé kvůli konfliktům spjatým s marihuanou. O pár dní později se četníci v Andalusii octli pod palbou, když na venkově objevili pole marihuany.

Nejčastěji však k násilí dochází, když se gangsteři pokoušejí okrást jiné. Někteří vyhledávají úrodu pomocí dronů. Pěstitelé se proto ozbrojují, což vede k dalšímu násilí. „Ale Mexiko tady nikdy nebude,“ ujišťuje policejní zdroj El Paísu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi