Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Učitelé sexuální výchovy mění dětem pohlaví, tvrdí ombudsman. V Polsku si „ťukají“ na hlavu

Autor: ČTK - 
1. září 2020
17:34

Polský ochránce práv dětí Mikolaj Pawlak varoval před údajným nebezpečím, jaké ve školách podle něj představují sexuální školitelé. V rozhovoru se soukromou televizí TVN24 zmínil případ, který se, jak tvrdí, stal v Poznani, kde šiřitelé sexuální osvěty podávali zanedbávaným dětem léky, aby změnili jejich pohlaví. Za svůj výrok sklidil kritiku.

Konzervativec Pawlak je proti tomu, aby do škol docházeli odborníci na sexuální výchovu. Tvrdí, že jako třeba v Poznani si vyhlédnou „nešťastné, zanedbávané dítě, kterému dají farmaceutické prostředky, aby změnili jeho pohlaví. Bez vědomí a souhlasu rodičů a lékařů“.

Pawlak byl do funkce dětského ombudsmana zvolen před necelými dvěma lety hlasy poslanců vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost. „Sexuální edukátoři dávají dětem léky, které mají změnit jejich pohlaví?“ ptal se nevěřícně moderátor televize TVN24 Pawlaka. „Takové případy se staly, nedávno se o nich psalo v médiích,“ tvrdil ombudsman.

Nicméně portál Gazeta.pl uvedl, že v médiích o ničem takovém zmínka nebyla. Mluvčí poznaňské prokuratury sdělil, že nemá informace o tom, že by se státní zastupitelství zabývalo nějakým takovým případem. Pawlak na prosbu portálu, aby se blíže vyjádřil k údajnému případu z Poznaně, zatím neodpověděl.

„Nevím, jaké farmaceutické prostředky používá Pawlak, ale měl by je co nejrychleji vysadit,“ napsal levicový politik Robert Biedroń. „A určitě mu nemůžeme dovolit, aby se přibližoval k jakýmkoliv dětem, a dospělým pokud možno také ne,“ dodal.

Pawlak už loni na jaře vyvolal kontroverze svým výrokem, že je „třeba rozlišovat mezi bitím a plácnutím, protože po plácnutí nezůstávají výrazné stopy“.

zapletalikovi ( 1. září 2020 18:30 )

Koukám, že boreček taky bere dobrej matroš.

Zobrazit celou diskusi